Se apropie manifestul anti-Black Friday. Pregătiți pentru o zi fără cumpărături?

25 noiembrie 2016. Este ziua în care consumatorii sunt invitați să se alăture mișcării internaționale „Buy nothing day” și să abțină în totalitate de la cumpărături. Inițiativa reprezintă un protest împotriva consumerismului și o încercare de promovare a consumului etic si responsabil, a ideii de reciclare, de reutilizare și de reducere a resurselor folosite.

cumpărături

Mișcarea „Buy nothing day” a fost inițiată de artistul Ted Dave în 1992 și promovată ulterior de ONG-ul de mediu Adbusters. În fiecare an, este sărbătorită după „Black Friday”, una dintre zilele cu cele mai mari vânzări înregistrate de-a lungul anului și soldate adesea cu incidente neplăcute.

De Buy Nothing Day, consumatorii sunt invitați să se abțină de la cumpărături și să organizeze acțiuni inedite de protest. Printre metodele sugerate, se numără distrugerea unor carduri vechi de credit în fața caselor de marcat din supermarketuri; plimbări în șir indian prin magazine, cu cărucioarele goale; simularea unor crize de temperament în magazine, mimând reacția unor copii cărora părinții nu vor să le cumpere o jucărie; plimbări prin supermarketuri costumați în zombie, ca sugestie pentru comportamentul irațional al consumatorului; sau chiar refuzul de a folosi dispozitive neesențiale (precum telefonul sau televizorul), timp de o zi.

buy-nothing-day

Până acum, s-au alăturat mișcării peste 60 de țări din întreaga lume. Marea Britanie, Suedia, Franța, Finlanda, Japonia, Danemarca, Olanda sau Ungaria sunt doar câteva dintre acestea.

Buy nothing day, și în România

Până acum, „Buy nothing day” nu a avut un farte mare succes în România. În trecut, acțiunile care s-au organizat au fost târgurile cu lucruri gratuite. Anul acesta, însă, o asociație din Iași a decis să marcheze altfel momentul.

cumpărături

Este vorba despre Asociația Mai bine, care deține un bistro vegetarian cu produse locale și un mic magazin cu produse sustenabile în incinta bistroului (CUIB). Vineri, vor goli rafturile magazinului, chiar dacă produsele pe care le vând sunt sustenabile. În locul lor, vor pregăti o instalație artistică și vor oferi participanților „ceva mult mai valoros decât orice ai putea cumpăra cu banii pe care îi ai, sau nu, la tine în buzunar”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri