Buna Ziua Iasi: Romania, codasa la reciclarea deseurilor domestice

Un roman a produs, in 2007, 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar unu la suta din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din Uniunea Europeana la acest capitol. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri domestice colectate in gropi au fost Bulgaria (100 la suta), Romania (99 la suta), Lituania (96 la suta), Malta (93 la suta) si Polonia (90 la suta).

Un roman a produs, in 2007, 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar unu la suta din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din Uniunea Europeana la acest capitol, potrivit Eurostat. Potrivit unui raport al Biroului de Statistica al Comunitatilor Europene, Eurostat, in Uniunea Europeana, o persoana a produs in 2007, 522 de kilograme de deseuri domestice, iar 42 la suta din deseurile domestice tratate au fost colectate de gropile de gunoi, 20 la suta incinerate, 22 la suta reciclate si 17 la suta compostate. Obiceiurile europenilor difera substantial de la tara la tara.

De exemplu, un ceh a produs 294 de kilograme de desuri domestice, in timp ce un locuitor din Danemarca a produs, in 2007, 801 kilograme de gunoi. In Irlanda si Cipru, valorile au fost printre cele mai ridicate, adica peste 750 de kilograme de deseuri pe locuitor. Un locuitor din Luxembourg, Malta si Olanda a produs intre 600 si 750 de kilograme de deseuri domestice, in timp ce valorile inregistrate in Austria, Spania, Marea Britanie, Germania, Italia, Franta, Estonia, Suedia si Finlanda au fost intre 500 si 600 de kilograme de deseuri pe locuitor.

Potrivit Eurostat, urmatorul grup de state membre a inclus Belgia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia si Lituania care au inregistrat valori intre 400 si 500 de kilograme de deseuri domestice de persoana. Locuitorii din Romania, Letonia, Polonia, Slovacia si Republica Ceha au produs cele mai mici cantitati de deseuri in 2007, respectiv sub 400 de kilograme pe locuitor.

Cu toate acestea, in aceste tari nu se practica incinerarea, reciclarea sau compostarea deseurilor, acestea fiind in in cea mai mare parte depozitate la gropile de gunoi. Astfel, in 2007, statele membre cu cele mai mari procente de deseuri domestice colectate in gropi au fost Bulgaria (100 la suta), Romania (99 la suta), Lituania (96 la suta), Malta (93 la suta) si Polonia (90 la suta). Cele mai mari procente de gunoi incinerat au fost inregistrate in Danemarca (53 la suta), Luxembourg si Suedia (ambele 47 la suta), Olanda (38 la suta), Franta (36 la suta), Germania (35 la suta) si Belgia (34 la suta).

Unsprezece state membre, printre care si Romania, nu au incinerat deloc deseurile. Peste 50 la suta din deseurile domestice tratate in Germania (64 la suta), Belgia (62 la suta), Olanda (60 suta) si Austria (59 la suta) au fost compostate si reciclate. Astfel, germanii, belgieni si suedezii duc cel mai des deseurile la reciclat. Potrivit statisticii europene, statele membre care au cele mai mari procente de reciclare pentru deseurile domestice au fost Germania (46 la suta), Belgia (39 la suta), Suedia (37 la suta), Estonia si Irlanda (ambele 34 la suta).

Romania se afla pe antepeultimul loc in clasament, fiind urmata doar de Luxembourg si de Bulgaria care nu au apelat deloc la reciclarea deseurilor tratate. Compostarea deseurilor domestice este cel mai des intalnita in Austria (38 la suta), Italia (33 la suta), Luxembourg si Olanda (ambele 28 la suta). Ea nu este practicata deloc in Bulgaria, Cipru si Romania.
 

spot_img

Ultimele știri