Bulgaria va construi depozitul de deseuri radioactive in zona Kozlodui

Cea mai potrivita zona pentru amplasarea depozitului de deseuri radioactive este cea de la Kozlodui. Aceasta este concluzia autoritatilor bulgare care au analizat mai multe zone in acest sens, iar aprobarea amplasamentului se va face dupa evaluarea impactului asupra mediului, potrivit MMP citat de Mediafax.

"Din documentatia privind evaluarea impactului asupra mediului se poate vedea ca autoritatile bulgare au analizat un numar mai mare de locatii pentru amplasarea acestui depozit, pe criterii legale, de protejare a mediului, a personalului lucrator dar si a oamenilor din afara zonei dedicate acestui proiect. Având in vdere scopul proiectului, respectiv de a prelua deseurile generate in procesul de dezafectare a unitatilor nucleare de la Kozlodui si a deseurilor provenite de la centrala de la Belene, s-a considerat ca aceasta locatie este potrivita", arata Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) intr-un raspuns la o solicitare a agentiei Mediafax referitoare la depozitul pentru deseuri slab si mediu radioactive care ar urma sa se construiasca lânga centrala nucleara de la Kozlodui, la patru kilometri distanta de malul Dunarii.

Astfel, transportul deseurilor pe o distanta mare pâna la o eventuala alta locatie a depozitului implica riscuri pentru mediu si sanatatea oamenilor, pe tot traseul respectiv, sustine MMP. Legea spune ca deseurile trebuie depozitate in cel mai scurt timp de la producerea lor.

"Aprobarea acestei locatii, prin act normativ emis de autoritatile bulgare, se va face numai ca urmare a finalizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului", a precizat MMP.

Ministerul Mediului din România a hotarât sa participe la procedura de evaluare a impactului asupra mediului in context transfrontier, conform prevederilor Conventiei Espoo in urma notificarii primite din partea Ministerului Mediului si Apelor din Bulgaria, la 3 septembrie 2009. Atât România cât si Bulgaria sunt parti la Conventia Espoo. România a devenit parte ca urmare a ratificarii acestei conventii prin Legea 22/2001.

Referitor la procedura prevazuta de aceasta conventie, Bulgaria este parte de origine a proiectului, iar România este parte afectata.

Bulgaria a transmis, in 11 aprilie 2011, documentatia privind evaluarea impactului asupra mediului, care va fi analizata de autoritatile din România si va fi supusa unei dezbateri publice pe teritoriul românesc.

"Documentatia identifica, evalueaza si propune masuri de reducere a impactului asupra mediului. Documentatia identifica si impactul dincolo de granitele Bulgariei; in cadrul procedurii aplicate conform prevederilor Conventiei Espoo, România va purta consultari cu Bulgaria in privinta stabilirii masurilor de prevenire, ameliorare si control a posibilului impact semnificativ in context transfrontier al acestui proiect. Fiecare stat este liber sa decida ce activitati se vor dezvolta pe teritoriul propriu, evident cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si a celei internationale la care este parte", mai precizeaza Ministerul Mediului.

Reprezentantii MMP sustin ca propunerea de dezvoltare a acestui depozit de deseuri de la Kozlodui are legatura atât cu activitatile nucleare care sunt in faza de inchidere (Centrala nucleara de la Kozlodui), cât si cu cele viitoare. Capacitatea depozitului de deseuri va fi proiectata sa primeasca deseurile de la Kozlodui (operare si dezafectare), cele care vor fi produse prin functionarea centralei propuse la Belene.

"Autoritatile si publicul din România vor avea ocazia exprimarii unor pareri substantiale la etapa de analiza a documentatiei de evaluarea a impactului asupra mediului si in timpul dezbaterii publice organizate pe teritoriul României. in prezent MMP si autoritațile interesate din domeniul nuclear analizeaza documentatia privind evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Kozlodui", se mai arata in precizarea MMP.

Langa centrala nucleara de la Kozlodui, la patru kilometri distanta de malul Dunarii, autoritatile bulgare intentioneaza sa construiasca un depozit pentru deseuri slab si mediu radioactive, iar pana in 2075 aici ar urma sa fie depozitate pana la 345.500 de tone de asemenea reziduuri

Depozitul pentru deseuri slab si mediu radioactive va fi construit intr-o zona cunoscuta in Bulgaria drept "Radiana", lânga satul Harlets, municipiul Kozlodui, regiunea Vratsa.

"Radiana" este numele zonei din Bulgaria unde va fi construit depozitul pentru deseuri slab si mediu radioactive, langa satul Harlets, municipiul Kozlodui, regiunea Vratsa.

Acesta va fi amplasat la 3,2 kilometri sud-est de "linia regulatoare a Kozlodui", la 6.6 kilometri sud-vest de limitele construite ale satului Harlets si la 4 kilometri sud-vest de malul drept al Dunarii.

Cei trei kilometri in jurul amplasamentului, reprezentand zona de protectie contra radiatiilor, nu se suprapun teritoriului Romaniei, dar Zona Monitorizata a Centralei Nucleare Kozlodui, cu o raza de 30 de kilometri in jurul acesteia, se extinde pana pe teritoriul romanesc.

Foto: globaltruth.net

Citeste si:

Bulgaria va construi un depozit de deseuri radioactive la patru kilometri de Dunare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri