The Bubble Barrier, un sistem cu bule care împiedică plasticul din râuri să ajungă în oceane

O echipă de olandezi a creat un sistem ingenios care oprește plasticul din râuri și canale să ajungă în mări și oceane. Un tub montat pe fundul apelor curgătoare creează bule de aer care scot plasticul la suprafață și îl fac mai ușor de colectat.

The Bubble Barrier, un sistem care împiedică plasticul din râuri să ajungă în oceane

Ideea pe care au găsit-o câțiva olandezi  pentru problema plasticului care ajunge în mări și oceane e cât se poate de simplă, dar și de ingenioasă. Un tub din cauciuc, întărit cu un cablu de oțel, care are găuri în el, se amplasează pe fundul râurilor și al canalelor. Prin acest tub, cu ajutorului unui compresor sau a unei suflante, este pompat aer care, ieșind prin găurile tubului, creează o barieră de bule.

Astfel, plasticul care deja s-a scufundat este scos la suprafață, iar colectarea lui este mult mai ușoară. Olandezii subliniază că sistemul nu e inventat de ei, ci este deja folosit în industria petrolieră, pentru a izola petele de ulei din apă și a le colecta mai ușor.

gardenpedia.ro

The Great Bubble Barrier a fost testat în câteva canale și râuri, a fost analizat la institutul de cercetări Deltares și a câștigat deja câteva premii. Rezultatele testărilor de la institut arată că bariera de bule ajută la colectarea a 70 – 80% din plasticul care plutește la suprafață și a 50% din cel care se află mai la adâncime. Însă plasticul care s-a scufundat și se rostogolește la fundul râurilor nu poate fi recuperat prin această metodă.

Tubul olandezilor scoate la suprafață și bucățile de microplastic, chiar și de 3 milimetri, însă apoi apare problema colectării și transportării acestuia pe mal. Deocamdată, echipa își propune să dezvolte un sistem de colectare care să poată elimina microplasticul de 5 milimetri.

The Bubble Barrier, un sistem cu bule care împiedică plasticul din râuri să ajungă în oceane

Partea cea mai bună este că bariera împiedică plasticul să treacă mai departe, însă nu deranjează peștii și ambarcațiunile. În plus, grație bulelor de aer, apa este aerată, ceea ce poate îmbogăți ecosistemul.

Printr-o campanie de crowdfunding, proiectul a strâns 50.539 de euro, iar planurile de viitor includ montarea unei astfel de bariere în Amsterdam sau Rotterdam, dar și crearea unui sistem de colectare a plasticului care să nu afecteze flora și fauna.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri