Bucureștiul are nevoie de 40 de centre de colectare DEEE

Bucureștiul are nevoie de 40 de centre de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), a spus marți, ministrul Mediului, Attila Korodi, la evenimentul de lansare a celei de-a doua campanii  “Ecobanca – Banca ta de reciclare”.

Potrivit legilației trebuie să existe un centru de colectare (DEEE – n.r.) la 50.000 de locuitori. Păstrând proporțiile, Bucureștiul ar avea nevoie de 40 de astfel de centre”, a punctat Attila Korodi.

Referindu-se la campania de informare, conștientizare și stimulare a colectării selective a DEEE și a deșeurilor de baterii și acumulatori – Ecobanca, Korodi a declarat că aceasta este un exemplu de bună practică pentru toate orașele din România pentru colectarea DEEE.

Autoritățile locale ar trebui să gasească un concept similar pe care sa-l introducă în comunități”, a mai spus Korodi.

Potrivit declarațiilor făcute de Magdalena Iuga, responsabilă în Primaria Municipiului București cu managementul deșeurilor, în București sunt 27 de astfel de centre.

Vom continua eforturile să atingem necesarul cerut de legislația în vigoare”, spus Magdalena Iuga.

Ecobanca, o rețea unică de puncte mobile de colectare DEEE și DBA

„Ecobanca – Banca ta de reciclare” este prima rețea de puncte mobile de colectare a DEEE și DBA, dotate cu cea mai avansată tehnică de individualizare a deșeurilor predate care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării.  Ediția 2014 a programului a integrat o aplicație optimizată care facilitează comunicarea în timp real între punctele de colectare favorizând astfel îndeplinirea obligațiilor europene referitoare la aplicarea principiilor ierarhiei deșeurilor.

Răspunsul pozitiv al cetățenilor Bucureștiului care s-au implicat activ în prima ediție a campaniei, ne-a încurajat să reluăm acest proiect și să extindem rețeaua de colectare astfel că dacă la momentul lansării ediței pilot aveam 3 puncte Ecobanca, acum pornim campania cu 6 astfel de puncte de colectare”, a spus Andrei Orban, președintele Asociației Environ, inițiatoarea campaniei Ecobanca.

Ediția din acest an în perioada 5 iunie – 15 septembrie. Spre sfârșitul săptămânii patru dintre aceste puncte de colectare se vor regăsi la intrarea Charles de Gaule a Parcului Herăstrău, în Parcul Carol, Parcul Tineretului și respectiv în Parcul Circului, urmând să fie anunțate locurile de amplasare ale celorlaltor două puncte.

Traseul punctelor de colectare Ecobanca în cele trei luni va fi anunțat pe site-ul campaniei – www.ecobanca.ro.

Ediția pilot a campaniei s-a desfășurat în Capitală, în perioada 1 iunie – 18 septembrie 2013 și a avut drept rerezultate colectarea a aproximativ 12 tone DEEE și DBA de la cei peste 1000 de participanți, și premierea a 96 cei mai activi și eco-responsabili bucureșteni.

Cum funcționează Ecobanca?

În schimbul echipamentelor și bateriilor uzate predate, cetățenii vor primi puncte, care se adună pe un card pe care îl primește fiecare participant la campanie în momentul înscrierii.

Fiecare participant care a acumulat pe card un număr suficient de puncte are dreptul să își aleagă, la finalul campaniei (15 septembrie), un singur produs din cele oferite ca premiu.

Numărul de puncte acordat pentru fiecare DEEE predat este prezentat pe site-ul campaniei, în regulament. Cel mai mare punctaj – 35 de puncte – se acordă la predarea unui frigider, congelator sau unei mașini de sapălat.

Pentru cel mai mic premiu – un aparat foto – este nevoie de 300 de puncte, iar pentru cel mai mare – o combină frigorifică – de 1.500 de puncte.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri