În sectoarele 4 și 6 din București au fost luate măsuri suplimentare privind gestionarea deșeurilor produse de persoanele aflate în carantină sau în autoizolare din cauza Covid19. Acestea primesc saci speciali care sunt ridicați, pe baza unei programări, de echipele de salubritate.
Foto: Primăria Sectorului 4
Sectorul 4 – mașini speciale pentru colectarea gunoiului
Persoanele aflate în autoizolare și în carantină, din sectorul 4, primesc saci speciali. Își vor depozita gunoiul menajer și îl vor scoate la ușă, de unde va fi ridicat, în baza unei solicitări, de angajații de la salubritate. Deșeurile vor fi ridicate de două ori pe săptămână în fiecare locație, iar frecvența poate fi suplimentată, în caz de necesitate.
Sacii vor fi încărcați în două autospeciale pentru ridicarea deșeurilor posibil contaminate, și transportate, la o temperatură de -4 grade, la centrele de incinerare autorizate de la Craiova și Ploiești, pentru a fi distruse în mediu controlat.
Persoanele aflate în autoizolare la domiciliu/carantină sau persoanele în vârstă pot solicita sprijinul autorității locale sunând la 021.9441 – numărul unic de urgență la nivelul Sectorului 4, disponibil 24 de ore din 24.
Gestionarea deșeurilor în celelalte sectoare
Persoanele din Sectorul 6 aflate în regim de autoizolare la domiciliu pot primi saci speciali pentru deșeuri care sunt apoi colectați „în condiții de maximă siguranță”, transmite primăria.
Programările se fac la numărul de telefon 031.9593, care funcţionează de luni până vineri, în intervalul 08.00 – 20.00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul 08.00 – 14.00, sau, pentru probleme urgente la numărul de telefon 0731.624.849, care funcţionează non-stop.
Foto: Primăria Sectorului 4
Celelalte primării de sector nu au anunțat măsuri speciale, însă pun la dispoziție numere de telefon pentru aceste categorii de persoane:
Primăria Sectorului 1: 0734.45.45.43; 0742.924.924.
Primăria Sectorului 2: 021.9862; 021.9852.
Primăria Sectorului 3: 0720.777.511 / 512 / 513 / 514 / 515 (aspecte legate de curățenia în sector)
Primăria sectorului 5 nu are disponibile numere speciale.
Carantina versus autoizolarea la domiciliu
Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Durează 14 zile și este organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus; membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus. Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.