Bucureștenii pot vota în perioada următoare proiectele participative pe care doresc să le susțină pentru a fi implementate cu fonduri din bugetul Primăriei Capitalei.
Proiectele sunt grupate pe categorii, iar în cea dedicată protecției mediului și animalelor sunt înscrise nouă proiecte:
- Ciorile din Grădina Cișmigiu/ Vecini cu aripi
- Compostare comunitară în Cotroceni
- Roboțica roz-verde / (Slogan Copiii colectează – Parcul reciclează)
- Implicare pentur animale – Aplicație Web (dedicată protejării animalelor)
- Program de conștientizare a populației privind colectarea separată a deșeurilor
- Stație de încărcare veicule electrice și stație mobilă
- Yes Kids Serial animat despre ecologie (educație non-formală) – 12 episoade
- O mână de ajutor pentru mediu, cetățeni și animale din Municipiul București)
- Electrificare ambulanțe
„Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina excrementelor produse de stolul de ciori care înnoptează în grădină, între lunile iunie-noiembrie. O echipă de biologi va studia comportamentul păsărilor, va propune și monitorizara soluții eficiente și minim invazive pentru a regla acest dezechilibru din ecosistem”, explică inițiatorii primului proiect referitor la ciorile din Cișmigiu și care are cele mai multe voturi din categoria sa, până acum.
În categoria „Amenajare de spații verzi și locuri de joacă” sunt înscrise momentan opt proiecte:
- O oază de relaxare pentru pacienții Spitalului Clinic „Prof Dr Theordor Burghele”
- Parc Freerun și Parktour pentru copii și adolescenți
- Locuri de joacă personalizate cu materiale educaționale
- Construcție de mini-seră pentru aer curat
- Bulevardul Magheru – o autostradă în milocul orașului
- Amenajare parc cu loc de joacă pentru copii – strada Apolodor
- Amenajare parc de cartier – strada Calea Griviței / Str Petru Rareș
- Herăstrău Nature Hub
Categoria „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației” are cele mai mult proiecte înscrise până acum – 21 de proiecte. Cel care a strâns cele mai multe voturi până în prezent este „Infrastructură pentru biciclete, marcaje, parcări și stații de reparații biciclete”. Inițiatorii propun introducerea marcajelor ASRO, precum cele folosite la Cluj-Napoca.
„Acestea nu creează obligații pentru participanții la trafic, au rol de atenționare pentru șoferi și direcționează bicicliștii pentru a se încadra corect, Marcajul cu păstrarea distanței are un rol deosebit în prezent, odată cu publicarea la data de 06.10.2021 în Monitorul Oficial a noilor prevederi ale Codului Rutier unde nerespectarea distanței laterale la depășirea unui biciclist se sancționează prin luarea permisului. Aceste marcaje ar trebui puse pe artere ale căror trotuare încă mai au acele dungi galbene trasate și care nu sunt piste pentru biciclete. Efectul ar fi dublu, prin detensionarea trotuarelor de bicicliști și trotinetiști, iar la nivel de carosabil, scăderea tensiunilor șofer-(bi)ciclist(ă) și chiar trotinetist(ă)”, arată inițiatorul.
Alte proiecte incluse în categorie sunt:
- Extinderea aplicației InfoTB și realizarea unei aplicații pentru persoanele cu deficiențe de vedere;
- Calea Văcărești, o zonă fără accidente în rândul pietonilor
- Calea Dorobanți – plata pentru biciclete cu separatoare de trafic ZICLA ZEBRA
- Parcări securizate rezidențiale pentru biciclete
- Aplicație de sesizare parcare neregulamentară în sprijinul șoferilor
Alte categorii de proiecte se referă la amenajarea spațiilor publice, digitalizare, punere în siguranță, mobilitate și restaurare sau sport. Cetățenii care doresc să voteze un proiect pot să își creeze un cont de cetățean aici: https://bugetare-participativa.pmb.ro/register
Confirmarea se face pe contul de e-mail (preferabil să nu fie yahoo), ulterior cetățenii se pot înscrie pe site-ul primăriei: https://bugetare-participativa.pmb.ro/login și pot vota proiectul preferat, între 08 noiembrie 2021 și 22 noiembrie 2021.
La procesul de bugetare participativă s-au putut înscrie toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Municipiul București și au vârsta de minim 18 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte grupurile civice precum și organizațiile neguvernamentale care au sediul social/filială în Municipiul București sau care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme ale Bucureștiului, chiar daca nu au sediul/filială în Municipiul București.
Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 500.000 lei (inclusiv TVA). Vor fi finanțate proiectele care au întrunit cele mai multe voturi din partea cetățenilor, până la terminarea bugetului alocat , respectiv suma de 2.000.000 lei.
O inițiativă care a primit o astfel de finanțare este Livada comunitară urbană, despre care Green Report a scris aici: Livada Comunitară Urbană: Cum să ai propriul tău pom fructifer chiar dacă locuiești la bloc