Bucate realese: un proiect social, care îi învață pe copiii defavorizați să valorifice alimente imperfecte

19 copii cu deficiențe de vedere sau din medii defavorizate au învățat să gătească din alimentele risipite de alții. I-au îndrumat 3 bucureștence care încearcă să demonstreze că risipa alimentară poate fi prevenită, cu puțină organizare și creativitate.

bucate realese

Alina Anton, Ana Anton și Cristina Simionescu implementează din luna aprilie un proiect în care preiau alimente care altfel ar fi ajuns în coșurile de gunoi și le transformă în bucate alese. Sau în bucate realese, cum le numesc ele. În episodul trecut, am explicat întregul concept.

În tot acest proces, i-au învațăt să gătească pe 19 copii cu nevoi speciale sau în dificultate. 7 dintre aceștia merg la Şcoala pentru Deficienți de Vedere București; 6 frecventează un after school social în cadrul Fundației Sfântul Dimitrie; iar alți 6 locuiesc în centrul de plasament Sfânta Macrina. Aceștia au fost împărțiți în 3 serii și au participat la câte 3 ateliere de gătit la Vișini Hub, unde fetele au amenajat o bucătărie.

Pe o parte dintre copiii de la Sfânta Macrina i-am cunoscut și eu, la un atelier de gătit din legumele și fructele donate de ONG-ul la care lucrez (Asociația Green Revolution).

bucate realese

Joaca de-a gătitul sănătos, cu bucate realese

Cristina, Ionuț, Marius, Ninel și Darius sunt cei cinci copii pe care am avut șansa să îi întâlnesc la atelier. Şi spun șansa pentru că nu știu dacă puteau fi alții mai perspicace, energici și dornici de muncă.

După ce, la îndrumarea Alinei,  s-au spălat conștiincios pe mâini, s-au apucat de treabă. Ionuț a citit rețeta, iar băieții au început să curețe cu mai multă sau mai puțină îndemânare dovleceii primiți. Se pregăteau să facă din ei niște chifteluțe.

bucate realese 1

În paralel, Cristina a pregătit sandviciuri cu brânză și roșii, ca să țină de foame până era gata felul principal.

bucate realese

Dovleceii au fost apoi dați pe răzătoare, storși și combinați cu ouă, brânză, câte o lingură de făină presărată de fiecare copil și ce mai trebuia pentru obținerea amestecului perfect.

bucate realese

Ca bonus, au amestecat o parte din compoziție cu zahar și diverse arome și au pregătit și desert.

bucate realese

Apoi, Alina s-a ocupat de rumenirea chifteluțelor în tigaia cu ulei încins.

bucate realese

În tot acest timp, nu au lipsit luările de poziție și glumele. Darius ardea de nerăbdare să ajute, ba cu dovleceii, ba cu spartul unui ou și adăugatul unei linguri de făină. Ninel s-a autoproclamat șeful masterchef, iar Cristina susținea sus și tare că doar dacă pune ea mâna iese ceva bun. Ce-i drept, s-a mișcat destul de bine în bucătărie.

bucate realese

Bucatele realese, condimentate cu sfaturi utile

Un prim obicei cu care Alina i-a deprins pe copii a fost spălatul mâinilor. Dar sfaturile ei nu s-au oprit aici. „Ştii ce o să te rog? Fără degete”, le-a cerut ea pe un ton ușor sarcastic, în timp ce dădeau pe răzătoare dovleceii.

bucate realese

A continuat cu informații despre alimente, pe care le-a ambalat într-un mod accesibil. Le-a povestit despre legumele românești și le-a explicat cum pot face diferența între o roșie autentică și una din import. Le-a elucidat secretul sării din prăjituri, menită să potențeze gustul dulce. I-a încurajat să cânte în oală, ca mâncarea să aibă gust mai bun. Şi i-a apostrofat blând când declarau că nu le place dovlecelul crud, deși nici măcar nu îl gustaseră.

Educația, la fel de bună ca sarea în bucate

La fiecare atelier, surorile Anton și Cristina Simionescu fac o scurtă recapitulare a informațiilor livrate. La final, fac o recapitulare generală. În plus, îi roagă pe copii sau pe participanți să scrie rețetele pe care le pregătesc. Au o cutiuță din lemn, în care țin toate aceste suveniruri. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit acolo și o rețetă de supă pe care o pregătiseră pentru un eveniment organizat de mine la începutul lunii iunie.

bucate realese

Pe lângă atelierele de gătit, o parte dintre copii au fost să viziteze grădina de permacultură de la SOS Satul Copiilor București. Au plantat roșii și au vorbit despre compost. Unii copii au participat la o lecție de alimentație sănătoasă, la care au învățat noțiuni despre carbohidrați, minerale și vitamine.

În data de 7 iulie, Alina, Ana și Cristina au organizat ultimul atelier de gătit. Însă, cel mai probabil, relația pe care au stabilit-o cu cei 19 copii va continua și după finalizarea proiectului.

bucate realese

Atelierele cu copii sunt doar o direcție a proiectului Bucate realese. Alina, Ana și Cristina au organizat în paralel seri de film și cine în cartier, pentru comunitate. Mai multe despre ce s-a discutat în cadrul lor – în materialele viitoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri