Comisia Europeană a anunțat miercuri propuneri pentru relaxarea regulilor pentru culturile modificate genetic, deschizând calea pentru o posibilă autorizare și reglementare a așa-numitelor noi tehnici genomice (NGT), potrivit Euronews.
Potrivit Comisiei, aceste inovații ar putea face posibilă dezvoltarea plantelor care sunt mai rezistente la schimbările climatice sau la paraziți. Pe scurt, NGT-urile pot spori siguranța alimentelor și o pot face mai durabilă în beneficiul consumatorilor.
„Putem fi mult mai rapizi, putem fi mult mai țintiți și cu asta, probabil, putem fi și mai ieftini”, a declarat pentru Euronews Garlich von Essen, secretarul general al Euroseeds. „Așadar, ne vom putea concentra pe creșterea și ne vom putea concentra pe comerțul care contează cu adevărat pentru fermieri și pentru consumatori”.
Principiul din spatele acestor noi tehnici genomice este de a muta genomurile existente ale unui soi de plante fără a adăuga gene din afara speciei.
Comisia subliniază că această inovație ar putea, de exemplu, să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor. Dar pentru organizațiile de mediu, NGT este doar un alt nume pentru organismele modificate genetic (OMG).
„Cu câțiva ani în urmă, cea mai înaltă instanță din Europa a pronunțat o hotărâre și a spus foarte clar că noile tehnici genomice sunt OMG-uri, din punct de vedere legal, politic, științific, totul este rezolvat”, a declarat Mute Schimpf de la Friends of the Earth Europe pentru Euronews.„Până acum, au fost efectuate cercetări foarte limitate asupra modului în care ar putea avea impact asupra naturii, asupra modului în care ar putea afecta sănătatea umană și pentru a o face mai concretă. Dacă vă gândiți la fluturi, la albine și la polenizatori, nu s-au făcut cercetări cuprinzătoare dacă aceștia ar putea fi afectați sau nu și, credem noi, înainte de a-i putea pune [NGT] în natură, ar trebui să faceți niște verificări de bază de siguranță„.
De asemenea, ONG-urile susțin că propunerea Comisiei de a elimina cerințele de etichetare și controalele de siguranță ar duce la o lipsă de transparență pentru consumatori și producători. Dezbaterea este deschisă, iar acum este la latitudinea statelor membre și a Parlamentului European să-și dea opiniile cu privire la aceste noi tehnologii.