Bruxelles-ul vrea să locuim și să muncim în clădiri ecologice

Comisia Europeană (CE)  a adoptat astăzi noi propuneri care vizează reducerea impactului de mediu al clădirilor noi și renovate, prin creșterea eficienței resurselor și îmbunătățirea informațiilor disponibile referitoare la performanța de mediu a clădirilor.

Propunerile prezentate astăzi ar trebuie să reprezinte o posibilitate de inovare și de atragere a unor noi talente în sectorul construcțiilor. Noile tehnologii oferă un potențial important de creștere a eficienței energetice, atât a clădirilor noi, cât și, prin renovare, a milioane de clădiri existente. Să nu pierdem această ocazie”, a spus  vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Michel Barnier, comisarul european interimar pentru industrie și antreprenoriat.

Deseori, construirea, utilizarea și demolarea clădirilor au un impact substanțial asupra mediului nostru înconjurător. Cu toate că, în ultimii ani, în UE s-au înregistrat progrese remarcabile în domeniul eficienței energetice, sunt disponibile foarte puține informații despre performanța generală de mediu a clădirilor.

Cercetările au demonstrat că 79 % din gospodăriile din Europa ar dori să poată include aspectele de mediu printre considerentele de care țin seama atunci când închiriază sau cumpără o proprietate. Cu toate acestea, acest lucru a fost posibil în cazul a mai puțin de 1% din clădirile din Europa.

Se vorbește mult despre eficiența energetică a clădirilor, însă trebuie să privim lucrurile și într-un context mai amplu. O mai bună informare a publicului privind performanța de mediu este o cale sigură spre creșterea performanței globale a clădirilor europene. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sănătatea oamenilor și pentru portofelele lor”, a declarat  Janez Potočnik, comisar european pentru mediu.

Prin propunerile de astăzi, arhitecții, fabricanții de produse pentru construcții, societățile de construcții și toți cei care doresc să închirieze sau să cumpere o clădire vor avea acces la informații mai detaliate cu privire la aspectele de mediu și de sănătate implicate.

Efectele diferitelor opțiuni asupra mediului în fazele de proiectare, construcție, utilizare și demolare ar putea fi comparate mai ușor, fapt care, la rândul său, ar stimula construirea unor clădiri sustenabile în UE.

Pornind de la această premisă, Comisia va elabora, în prezent, împreună cu părțile interesate și cu autoritățile naționale, un cadru cu un număr limitat de indicatori de evaluare a performanței de mediu a clădirilor. Obiectivul este furnizarea unui instrument care să poată fi utilizat pretutindeni în Europa, atât de actorii privați, cât și de autoritățile publice. Concluziile care s-au desprins din consultarea publică de anul trecut au fost că un astfel de cadru ar reprezenta un pas important spre creșterea ofertei și a cererii de clădiri mai ecologice.

Vor fi luate, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a performanței de mediu a clădirilor. Noile propuneri vor facilita reciclarea deșeurilor din construcții și demolări, precum și reutilizarea acestora pentru construirea de clădiri noi sau renovarea celor existente. Aceasta înseamnă că în depozitele de deșeuri vor ajunge cantități mai mici de deșeuri și că vor fi necesare mai puține materiale noi”, potrivit reprezentanților CE.

 

spot_img

Ultimele știri