Bruxelles-ul restrânge influența lobby-ului industriei de cărbune asupra standardelor de poluare

Cel mai important reprezentant în probleme de mediu din Comisia Europeană restrânge normele privind rolul experților din industrie, ca urmare a slăbirii limitelor de poluare sub influența lobby-ului, informează The Guardian.

poluarea aerului

Ţările europene nu trebuie să permită experților industriei din delegațiile lor naționale să facă lobby pentru standarde scăzute privind cărbunele, a spus Karl Falkenberg, cel mai înalt oficial în domeniul mediului din Comisia Europeană.

Acest pas vine în urma expunerilor prezentate de către The Guardian conform cărora marii lobby-ști în energie care făceau parte din delegațiile britanice la Bruxelles au făcut presiuni în mod susținut și agresiv pentru scăderea limitelor privind poluanții toxici.

Directorul general de mediu din Comisie, Karl Falkenberg, a prezentat noile instrucțiuni într-o scrisoare adresată omologilor săi din cele 28 de țări ale Uniunii Europene în data de 20 mai.

Falkenberg a spus că liniile de demarcație dintre reprezentanți, experți naționali din industrie și ONG-uri ar trebui să fie respectate cu strictețe în grupurile tehnice de lucru (GTL) care negociază standardele de emisii.

“În timp ce nimeni nu se opune ca industriile în cauză sau ONG-urile să poată asista reprezentanții statelor membre în schimbul de informații, trebuie să fie clar că în timpul reuniunilor grupurilor tehnice de lucru (GTL) și, într-adevăr, în toate celelalte proceduri GTL, un reprezentant al statului membru va prezenta opiniile autorităților naționale”, a scris Falkenberg.

Experții din industrie și ONG-urile din delegațiile naționale “ar trebui să se asigure că punctele de vedere pe care le exprimă sunt în deplină concordanță cu punctele de vedere ale statului membru din care fac parte”, a mai adăugat Falkenberg.

O analiză realizată de Greenpeace la începutul acestui an arată că cea mai mare parte a celor 352 de membri ai grupului de lucru însărcinați cu elaborarea noilor standarde privind poluarea aerului fie au fost angajați tocmai de companiile care trebuie reglementate, fie de grupuri de lobby care reprezintă aceste companii. Cinci dintre cei nouă membri ai delegației britanice au lucrat pentru mari companii energetice, cum ar fi RWE, EDF și E.On.

Deși astfel de membri nu ar trebui să negocieze, The Guardian a descoperit că aceștia au făcute mai multe comentarii, cereri și presiuni de lobby, axate pe pretinsele costuri care le-ar afecta afacerile din cauza standardelor mai strice de poluare.

De asemenea, aceștia au propus măsuri care să slăbească limitele pentru emisiile de oxizi de azot provenite de la centralele pe bază de gaze.

Louise Hutchins, o activistă de la Greenpeace, a salutat mustrarea lui Falkenberg privind practicile care ar putea permite grupurilor de lobby să pretindă că sunt reprezentanți ai guvernului.

“Din cauza acestor infiltrări, limitele propuse pentru emisiile toxice sunt acum atât de slabe încât ar permite centralelor pe cărbune din Europa să polueze mai mult decât unele dintre centralele din China”, a spus activista. “Răul a fost deja făcut, dar reprezentanții guvernelor mai au încă timp să repare o parte din acest rău. Cu niște reguli mai stricte, mii se vieți și miliarde de euro din costurile pentru sănătate și economie ar putea fi salvate anual în Uniunea Europa”, a mai spus aceasta.

Un studiu recent realizat de Greenpeace arată că proiectele de norme ale UE pentru emisiile centralelor pe cărbune ar putea duce la 71.000 de decese și 52 de miliarde de lire sterline cheltuiți pentru sănătate în Europa, în următorii zece ani, în comparație cu cele mai bune tehnici disponibile.

Noile standarde pentru poluare vor fi, probabil, finalizate anul viitor.

Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:

Aerul care ne îmbolnăvește. Interviu cu medicul pneumolog care tratează victimele poluării

ElementAIR: Poluarea atmosferică este responsabilă pentru 10-15% din totalul deceselor

STUDIU Poluarea aerului cauzează mai multe decese decât estimările anterioare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri