Britanicii studiaza aciditatea oceanelor

Guvernul britanic a lansat un program in valoare de 16 milioane de dolari pentru a afla gradul de aciditate al oceanelor, anunta BBC.

Oamenii de stiinta spun ca marile si oceanele devin din ce in ce mai acide pe masura ce dioxidul de carbon eliberat din activitatile umane este absorbit de apa, iar echilibrul chimic al oceanelor este tulburat. Acidificarea oceanelor ar putea fi una dintre principalele piedici pentru ecosisteme in acest secol.

Studiul britanicilor, finantat de Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale (Defra) si Natural Environment Research Council (Nerc), se va concentra pe oceanele Atlantic, Antarctic si Arctic si pe evaluarea masurii in care ecosistemele vor fi afectate. Programul va examina si implicatiile asupra oamenilor si economiei.

„Acidificarea oceanelor va fi una dintre cele mai mari probleme de mediu ale acestui secol, cu un impact major si de lunga durata. Trebuie sa intelegem mai multe despre scara si natura efectelor pe care CO2-ul in are asupra oceanelor si vietii marine”, a declarat Huw Irranca-Davies, ministrul Naturii si Mediului Marin.

Cercetatorii anunta ca aciditatea oceanelor a crescut cu 30% de la Revolutia Industriala, aceasta fiind cea mai rapida schimbare din ultimii 65 de milioane de ani. Efectul acestei cresteri exponentiale ar putea fi disparitia in masa a speciilor marine.

Animalele care isi formeaza o carapace alcalina vor fi in mod special afectate, iar recifii de corali vor incepe sa se faramiteze pana la sfarsitul secolului.

Statele Unite sunt printre liderii in cercetarea din acest domeniu, iar administratia Obama si-a anuntat preocuparea fata de acidificarea oceanelor. Congresul american a aprobat recent un program important de finantare pentru cercetarea in domeniu.

Foto: www.greendiary.com

spot_img

Ultimele știri