Acumulatorii de ultima generatie si noile materiale compozite sunt realizari tehnice bazate pe zeci de brevete de inventie, avand un dublu scop: cresterea eficientei si reducerea impactului asupra mediului.
Autorii acestora sunt specialistii companiei General Electric, cu sediul central in SUA.
GE se afla printre cele mai inovatoare 100 de companii si institutii din lume, conform celui mai recent studiu publicat de Thomson Reuters.
Clasamentul „principalilor 100 de inovatori globali 2012” realizat de Thomson Reuters cuprinde organizatiile cu cel mai mare numar de brevete si cereri de brevete, cu impact deosebit.
Cele mai inovatoare companii sunt americane
Aproape jumatate (47 la suta) dintre companiile de pe lista sunt americane, urmate de companii din Asia (32%) si Europa (21%).
Conform unei analize realizate de Thomson Reuters, companiile aflate pe lista inovatorilor au creat peste 124.000 de noi locuri de munca. Aceasta performanta este recunoscuta si la nivelul guvernului SUA.
Inovatia este principalul factor determinant al competitivitatii si cresterii numarului de locuri de munca, precum si al cresterii economice pe termen lung”, anunta Departamentul Comertului din SUA.
Pe parcursul unui singur an, GE a alocat aproape 6 miliarde de dolari pentru cercetare si dezvoltare, adica 6% din veniturile sale industriale. Rezultatul acestui efort financiar a fost materializat prin depunerea a peste 3.600 de cereri de brevete.
De exemplu, noul acumulator Durathon (foto), de ultima generatie, de la GE include 30 de brevete. Bateria pe sodiu poate fi reincarcata de 3.500 de ori de-a lungul unui ciclu de viata de 20 de ani, adica de zece ori mai des decat acumulatorii standard cu placi de plumb si acid sulfuric.
Noul acumulator cu sodiu nu este toxic (spre deosebire de cei cu plumb) si este complet reincarcabil.
De la lansarea pe piata a Durathon, zece clienti din Africa, Asia si SUA au plasat comenzi in valoare de peste 63 de milioane de dolari.
Materialele compozite, mai bune decat superaliajele
O alta realizare tehnica de ultima ora este motorul cu reactie LEAP. Specialistii GE au incorporat in noul motor piese fabricate din materiale revolutionare, denumite materiale compozite cu matrice ceramica (CMC). Piesele sunt cu o treime mai usoare decat daca ar fi realizate din superaliaje si sunt, pe de alta parte, extrem de durabile. Reperele din CMC functioneaza la temperaturi de pana la 1.315 grade Celsius, mult peste temperatura de functionare a metalelor, si asigura un consum mai eficient de combustibil al motorului.
Materialele CMC pot fi folosite si la turbinele cu gaz pentru centrale electrice. Noua centrala electrica cu ciclu combinat de la GE, denumita FlexEfficiency 60, foloseste o tehnologie dezvoltata initial pentru motoarele cu reactie si poate transforma o cantitate record de 61 la suta de energie din gaze naturale in electricitate.
GE are o indelungata traditie in domeniul cercetarii, incepand cu Thomas Edison – inventatorul becului cu incandescenta. Doi oameni de stiinta de la GE au obtinut premii Nobel pentru inventii care au revolutionat imagistica medicala. Tot de la GE au provenit laureatii Nobel Richard Feynman, care a conceput termenul de nanotehnologie, si Ernest Lawrence, inventatorul ciclotronului.
In prezent, laboratoarele GE au 3.000 de angajati, dintre care 1.125 detin doctorate in diferite domenii.
Acestia lucreaza la centrele de cercetare din Niskayuna si New York, precum si in laboratoarele din San Ramon (California), Shanghai, Rio de Janeiro, Bangalore si Munchen.