Un lider indigen cere UE să aplice sancțiuni Braziliei pentru a preveni un dezastru ecologic

Liderul popoarelor indigene din Brazilia a cerut UE să aplice sancțiuni comerciale pentru a preveni un dezastru ecologic și „exterminare socială” din partea noului președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, care își va începe mandatul la 1 ianuarie.

Bolsonaro a amenințat comunitățile indigene că le va lua fiecare centimetru din pământ, că va declara activiștii teroriști și că va face o șosea prin Amazon, pentru care ar trebui defrișată o regiune de pădure mai mare decât teritoriul Germaniei.

Sônia Guajajara, liderul Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APBI), care reprezintă peste 300 de grupuri indigene braziliene, a declarat pentru The Guardian că Bolsonaro este o expresie clară a dorinței de exterminare socială.

„Ne e teamă de un nou genocid împotriva populației indigene și nu o să așteptăm să se întâmple acest lucru. Vom rezista. Ne vom apăra teritoriile, și viețile.”

Înainte de alegerea sa, Bolsonaro, un admirator al dictatorilor militari, a cerut minorităților să se supună majorității sau vor dispărea.

Pe parcursul celor trei luni de campanie electorală, APBI a asistat la creșterea episoadelor de violență, intimidare și distrugere ecologică.

Bolsonaro a promis să crească producția bunurilor prin renunțarea la diverse reglementări care protejează Amazonul și populațiile sale indigene. Există deja o „epidemie” a exploatărilor miniere ilegale.

Ecologiștii se tem că produsele braziliene ar putea fi exportate în cadrul unei înțelegeri de liber schimb cu UE. Europa este al doilea cel mai mare partener de comerț al Braziliei, fiind responsabil cu 18% din comerț.

„Uniunea Europeană trebuie să țină cont de impactul social și de mediu al politicii sale comerciale și să boicoteze produse din zonele de conflict, cum ar fi soia din zona de centru-est a Braziliei.”, a declarat Guajajara.

Ea a explicat că este nevoie de măsuri de precauție care să verifice sursa bunurilor de risc înalt, cum ar fi soia, vită și ulei de palmier, înainte de a fi exportate în Europa.

„UE trebuie să monitorizeze și să controleze de unde vin aceste produse. Nu este suficient doar să accepte informații oficiale; trebuie să verifice situația și pe teren.”

La începutul săptămânii, Bruxelles a publicat o foaie de parcurs care este dedicată măsurilor UE împotriva defrișărilor, însă nu sunt propuse niciun fel de reglementări.

O declarație ONU recunoaște deja rolul vital al populațiilor indigene în conservarea pădurilor, precum și drepturile lor la teritoriile conservate. Însă 49 de activiști de mediu au fost uciși în Brazilia în 2016.

Green Report Shop Produse ECO

Săptămâna trecută, Bolsonaro a promis că va renunța la ministerul drepturilor umane și că va muta fundația de drepturi indigene Funai într-un nou minister care se concentrează pe drepturile familiei și a femeilor.

Există aproximativ 120 de grupuri indigene necontactate în Amazon, ale căror vieți sunt considerate în pericol.

Guajajara a avertizat că dacă UE nu ia măsuri, va ignora genocidul oamenilor și al culturilor, precum și distrugerea accelerată a mediului .

„Acest lucru va avea consecințe nu doar pentru populațiile indigene, ci și pentru întreaga planetă.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri