Compania Kronospan ridica cea de-a treia sa fabrica de placaj care foloseste formaldehida la cateva sute de metri de cartierul brasovean Stupini. Lucrarile au inceput in septembrie anul trecut si ar trebui sa se incheie peste cinci ani. Garda de Mediu a considerat ca fabrica nu are toate autorizatiile, drept pentru care compania a fost amendata, informeaza Realitatea TV.
"Pentru aceasta constructie a existat un acord de mediu de la Agentia pentru Protectia Mediului in anul 2002, dar actualmente nu mai este valabil", a declarat Elena Bucur, reprezentant al Asociatiei de Protectie a Mediului din Brasov.
"S-a aplicat sanctiunea contraventionala de 30.000 de lei si sistarea lucrarilor de constructie", a spus Adrian Aldea, comisar Garda de Mediu.
Primarul Brasovului a cerut si el companiei sa aiba toate avizele necesare pentru ridicarea fabricii. "In caz contrar a spus ca va face orice demersuri sunt necesare pentru blocarea autorizatiei si a acestor investitii", a precizat Sorin Toarcea, purtator de cuvant al primarului.
La Stupini insa, utilajele nu s-au oprit. Kronospan a contestat deciziile in instanta, iar pana la primirea unui raspuns definitiv isi continua lucrarile.
"Din pacate, agentul economic are niste probleme foarte grave, el contesta tot, orice amenda. Chiar daca e foarte clara, o contesta in justitie", a explicat Dumitru Ungureanu, director executiv Agentia Regionala pentru Protectia Mediului.
Brasovenii au strans pana acum peste 600 de semnaturi. Ei cred ca amplasata atat de aproape de locuintele lor fabrica va aduce poluare si, odata cu ea, multe boli.
"Vom fi afectati si noi, si tot Brasovul! E cartierul Tractoru, e cartierul Sanpetru, toti vom fi afectati, dar oamenii nu realizeaza.
Compania Kronospan ii asigura insa pe brasoveni ca sanatatea nu le este pusa in pericol. "Produsele in sine pe baza de formaldehida nu se vor fabrica la Brasov, ci vor fi achizitionate din surse externe, asadar acestea nu reprezinta nicio problema pentru locatia din Brasov", precizeaza reprezentantii companiei.
Compania Kronospan mai are la Sebes doua fabrici de PAL care folosesc formaldehida. Prima functioneaza inca de acum patru ani si a fost amendata pentru emisiile prea mari de noxe si de pulberi. Cea de-a doua fabrica insa, finalizata anul trecut, n-a functionat nici macar o zi.
Oamenii din Sebes se plang ca in ultimii ani s-au imbolnavit din cauza cantitatii mari de formaldehida din aer. Anul trecut, Primaria Sebes a organizat un referendum pentru a afla daca oamenii sunt sau nu de acord cu functionarea noii fabrici de lemn in localitate. Referendumul a fost atunci invalidat deoarece la urne s-au prezentat doar 25 la suta dintre cei cu drept de vot.