Brașov. Au fost montați pe autobuze senzori pentru măsurarea calității aerului

Brașovul are un sistem mobil complex de monitorizare a calității aerului, care se adaugă rețelei de senzori ficși. Cei mobili au fost montați pe autobuze și creează o hartă în timp real cu calitatea aerului în oraș și în zonele limitrofe.

Smog în Brașov. Foto: cerespir.ro

„Senzorii în mișcare generează mii de puncte de date, altfel imposibil de obținut prin metode fixe, tradiționale”, au transmis cei de la uRadMonitor, care produc senzorii la Timișoara.

În parteneriat cu Orange, ADR Centru și AROBS Transilvania, orașul a primit șase senzori mobili. Aceștia au fost instalați în mijloacele de transport în comun, inclusiv o linie pe DN1 și altă pe ruta către Poiana Brașov.

„Aceasta din urmă este interesantă deoarece trece ca altitudine de stratul de smog format în condiții de poluare și inversiune termică. Comparațiile din seturile de date vor dezvălui informații importante despre calitatea aerului și natura păturii de smog, atunci când ea apare”, au mai comentat reprezentanții companiei.

Datele în timp real sunt disponibile aici.

Comisia Europeană a demarat în vara anului trecut procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de dioxid de azot în cinci oraşe, printre care și Brașov. Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.

Ca parte a unui plan de îmbunătățirii calității aerului din Brașov, autoritățile au achiziționat 12 senzori ficși. Recent, un consilier local a propus introducerea de răspunderi și sancțiuni pentru dezvoltatorii care nu respectă măsurile de reducere a poluării în timpul derulării lucrărilor de construcție. Propunerea se află în dezbatere publică.

Citește și: 
Primăria Braşov a achiziţionat senzori pentru calitatea aerului şi aşteaptă propuneri pentru amplasarea lor

Cât ne pasă de ce respirăm? Cine măsoară calitatea aerului?

spot_img

Ultimele știri