Brad Pitt, vizionarul ”caselor verzi” din New Orleans, la 5 ani dupa uraganul Katrina

Exact in urma cu cinci ani, o lume intreaga privea socata la televizor cum unul dintre cele mai pitoresti orase ale Americii se dezintegra sub fortele gigantice ale uneia din cele mai catastrofale uragane din istoria SUA – Katrina.

Avea sa fie momentul intetirii discutiilor despre efectele schimbarilor climatice si despre modul in care omenirea va fi nevoita sa se adapteze.

Unul dintre ”frumosii” de la Hollywood, celebrul Brad Pitt, avea sa dovedeasca faptul ca intelege mai bine decat toti politicienii care se pierd in discutii sterile ca uraganul Katrina a reprezentat un semn – cel al schimbarii modului in care americanii privesc consumul de resurse. In 2007, el a co-fondat proiectul ”Make it Right”, prin care urmau sa se construiasca 150 de case ”verzi” in cartierul Lower Ninth Ward.

”Lower 9th este azi cel mai verde, mai curat si mai performant energetic cartier din lume, lucru certificate de Consiliul Cladirilor Verzi”, se lauda actorul american. ”Mi-ar placea sa vad din ce in ce mai multi oameni ca se intorc. As vrea sa extind proiectul si catre St. Bernard Parish. Stiti, toate cladirile produc mai multa energie decat consuma. Nici una nu contribuie la poluare. Este o poveste extraordinara pentru mine. Multi nu cheltuiesc nimic pe energie. Putem dovedi astfel ca locuintele performante energetic si ieftine sunt o solutie. E nevoie de o noua paraddigma”, a declarat Brad Pitt cu ocazia aniversarii a 5 ani de la trecerea Katrinei.

Arhitectura, intre vechi si nou

Cladirile, desi moderne, au o arhitectura care pastreaza stilul clasic din Louisiana – lung, ingust, in forma de teava de pusca.
”Arhitectii care au venit sa faca design-ul au cunoscut nu numai orasul, dar si comunitatea, liderii comunitatii, proprietarii caselor, pentru a-i intreba lucruri de baza: ”Ce va lipseste cel mai mult de la fosta voastra casa? Ce va placea cel mai mult la vechea casa? De ce va temeti cel mai tare la intoarcere? Iar ei au creat si conceput casele tinand cont de aceste nevoi si temeri”, povesteste coordonatorul proiectului, Cesar Rodriguez.

In interiorul caselor, lucrurile nu arata foarte diferit, insa tehnologia eco-friendly e prezenta la tot pasul. ”Unele din elementele care fac ca aceste case sa fie eficiente energetic, sigure si sanatoase pentru locatari sunt ferestrele Low-E energy, mobila fara formaldehida si vopselurile care nu contin substante chimice volatile”, explica Rodriguez.

Kwame Gates, unul dintre locuitorii din Lower Ninth Ward, se declara foarte incantat de noua locuinta si arata ca multi dintre localnici incep sa se intoarca din exilul impus de Katrina.

”Totul e construit tinand cont de mediu si sanatate, asa ca e bine sa cresti copii aici. Stiu o gramada de oameni care vor sa se intoarca in cartier”, spune el.

Livia Cimpoeru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri