Braconierii au ucis, în cinci ani, jumătate din elefanții Mozambicului

Braconierii au ucis aproape jumătate din elefanții din Mozambic pentru fildeș, în ultimii cinci ani, a anunțat marți Wildlife Conservation Society (WCS) din Statele Unite. Un sondaj sprijinit de guvernul Mozambicului, informează The Guardian, arată un declin dramatic de 48% a numărului de elefanți. Din 20.000 de elefanți, au rămas doar în jur de 10.300, a anunțat WCS.

elefanti

„Acest declin este cauzat de braconajul agresiv în cele mai importante populații de elefanți din țară”, au spus reprezentanții WCS.

Marginea nordică a Mozambicului, care include Rezervația Națională Niassa, a fost cea mai afectată. Aici au avut loc 95% din decesele elefanților, populația acestora fiind redusă de la un estimat de 15.400 la aproximativ 6.100 de elefanți.

Cifrele pot fi explicate prin sosirea braconierilor din Tanzania, unde populația elefanților a fost deja decimată, potrivit spuselor lui Alastair Nelson, director al WCS în Mozambic, a cărui organizație administrează Rezervația Niassa.

„Problema majoră este cea a guvernării. Nordul a fost întotdeauna o zonă mărginașă și slab guvernată, cu un strat de bază de corupție. Unii dintre polițiști zonali și gărzile de frontieră sunt plătiți, alții chiar își închiriază propriile arme de foc”, a declarat Nelson.

Sondajul aerian arată că în unele zone ale țării aproape jumătate dintre elefanții văzuți erau deja morți.

Conform unei numărători realizate de ONG-ul Elephants Without Borders, se estimează că în Africa mai sunt doar 470.000 de elefanți sălbatici. Acum un secol, aceștia erau în jur de câteva milioane.

Colții de elefanți sunt apreciați în Asia, unde sunt sculptați în statuete și bijuterii de fildeș.

Autoritățile au început anevoios lupta împotriva braconajului. Sub presiunea internațională, țara a adoptat în iunie 2014 o nouă lege a biodiversității, care incriminează uciderea animalelor protejate. Înainte de asta, braconierii erau pur și simplu amendați pentru posesie ilegală de arme.

Pe 14 mai, poliția din Mozambic a anunțat că a confiscat 1,3 tone de fildeș de elefanți și coarne de rinocer – rezultatul uciderii a aproximativ 200 de animale. Raidul poliției a descoperit 340 de colți de elefanți, cântărind 1.160 de kilograme și 65 de coarne de rinoceri care cântăreau 124 de kilograme. Aceasta a fost cea mai mare descoperire de produse de specii sălbatice ilegale care a avut loc vreodată în Mozambic, captura având o valoare de aproximativ 6.3 milioane de dolari. Un om din Asia a fost arestat la periferia capitalei Maputo, la o casă în care erau depozitate aceste produse.

Rinocerii au dispărut, probabil, din Mozambic, însă vânătorii din țară sunt adesea armați de către sindicatele crimei transnaționale, ca să ucidă rinoceri și elefanți de peste graniță, în Africa de Sud. Coarnele de rinocer sunt prețuite pentru utilizarea lor în medicina tradițională din Asia.

Namibia înregistrează un salt în braconajul rinocerilor, în primele luni ale acestui an. Conform guvernului namibian, 60 de rinoceri au fost braconați, cea mai mare parte a acestora aflându-se în parcul național Etosha.

În Africa de Sud, unde trăiește cea mai mare parte a rinocerilor din lume, rata braconajului continuă să scape de sub control. În primele patru luni ale anului 2015, au fost uciși 393 de rinoceri. Centrul problemei continuă să fie parcul național Kruger.
Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Natura se află într-o stare fragilă în țările din Uniunea Europeană

O treime din păsările de pe continentul european sunt pe cale de dispariție

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri