În 2016, China a devenit cel mai mare producător mondial de energie din surse regenerabile, depășind SUA, iar Asia-Pacific a depășit Europa și Eurasia pentru a deveni regiunea cea mai mare producătoare de energie regenerabilă, potrivit datelor pubicate în cel mai recent raport al BP.
Potrivit documentului, energiile regenerabile au reprezentat sursele cu cea mai rapidă creștere în creștere în 2016. Fără a include energie hidroelectrică, energia regenerabilă a crescut cu 12%, puțin sub media ultimor 10 ani.
Mai mult de jumătate din creșterea producției de energie regenerabilă a provenit din sectorul eolian, care a crescut cu 16% în cursul anului trecut. Energeia provenita din instalațiile fotovoltaice a marcat o creștere de 30%.
În ciuda faptului că energia fotovoltaică reprezintă doar 18% din producția de energie regenerabilă, creșterea în domeniul energiei solare reprezintă aproximativ o treime din creșterea globală a energiei regenerabile.
Energiile regenerabile dețin acum o cotă de sub 4% din energia primară.
Consumul global de cărbune a scăzut pentru al doilea an consecutiv
Conform documetului, consumul global de cărbune a scăzut pentru al doilea an consecutiv, cu 1,7% sau 53 de milioane de tone echivalent petrol (Mtep). Acest declin a adus ponderea cărbunelui în producția de energie primară la 28,1%, cea mai mică pondere din 2004.
Consumul scăzut a fost determinat în principal de SUA (cu 8,8%, 33 Mtoe) și China (în scădere cu 1,6%, 26 Mtoe).
Producția mondială de cărbune a scăzut cu 6,2%, respectiv 231 Mtoe, cel mai mare declin anual înregistrat. Scăderea producției a fost determinată din nou de China (în scădere cu 7,9% sau 140Mtoe) și SUA (în scădere cu 19% sau 85 Mtoe).
În Marea Britanie, consumul de cărbune sa redus la jumătate (-52,5%). Consumul de cărbune din Regatul Unit a scăzut la nivelurile văzute ultima dată la începutul Revoluției Industriale în urmă cu aproximativ 200 de ani. Sectorul energetic din Regatul Unit a înregistrat prima zi de ”fără cărbune” în aprilie 2017.