In Romania exista peste 1.000 de situri contaminate, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. Acesta mai spus ca va propune Ministerului Economiei sa analizeze impreuna ce masuri suplimentare trebuie luate pentru decontaminarea acestora.
"Trebuie sa fim si mai fermi, cum am spus si mai demult, trebuie sa suflam si in iaurt dupa ceea ce s-a intamplat si la noi in Baia Mare (accidentul ecologic din 2000 – n.r.) si acum si in Ungaria. Noi avem un inventar al siturilor contaminate, trebuie s-o spunem foarte deschis ca sunt foarte multe astfel de situri in Romania, peste 1.000. Noi, prin Garda de Mediu, prin autoritatile care au responsabilitate in acest domeniu, verificam si avem o monitorizare a acestor situri, dar o sa vin cu o nota in Guvern sa fim si mai stricti, si mai precauti", a declarat Borbely .
Pericol la Oradea si Tulcea
Borbely a aratat ca exista doua halde mari in Romania, la Oradea si Tulcea, care, potrivit analizei facute in aceasta saptamana de Garda de Mediu, nu prezinta pericolul de a se deversa. La acestea sunt stabilite unele masuri de ecologizare, care trebuie monitorizate in continuare, a spus Borbely.
"De fapt, fabrica din Oradea nu functioneaza in momentul actual, a fost privatizata in 2000 si nu mai functioneaza, cea din Tulcea functioneaza, dar au ei masuri de ecologizare care sunt monitorizate si sunt in grafic, au putine intazieri. La Oradea trebuie sa clarificam, dar, va repet, in momentul de fata – din informatiile pe care mi le-au dat colegii – nu e pericol de a se rupe vreo halda", a spus el.
Ministrul a aratat ca, inca din luna iulie, a adus o modificare legislatiei, pentru ca din Fondul de Mediu sa se poata da bani pentru inchiderea sau ecologizarea unor iazuri de decantare si a siturilor contaminate si ca exista si o Hotarare de Guvern pentru inchiderea a patru iazuri, costurile fiind de circa 120 milioane de lei, din Fondul de Mediu.
"Vom veni si cu proiecte impreuna si cu Ministerul Economiei, care este responsabil, de fapt, pentru a lua masurile necesare. Noi, Mediul, atragem atentia in cazul in care nu se iau acele masuri, dar Ministerul Economiei este responsabil pentru a lua aceste masuri, pentru a rezolva din bani de la buget, din fonduri europene, din alte resurse”, a explicat Borbely.
Oficialul a mai spus ca si din POS pe Mediu exista posibilitatea sa se acceseze fonduri europene si se pregatesc proiecte pentru decontaminarea unor situri istorice sau situri contaminate istorice.
Strategie pentru siturile contaminate
El a precizat ca siturile respective apartin AVAS cand fabricile sunt in portofoliul de stat, dar si daca sunt privatizate tot prin Ministerul Economiei se monitorizeaza. Ministrul a subliniat ca va insista pentru luarea, impreuna cu Ministerul Economiei, de masuri suplimentare in vederea decontaminarii siturilor.
"Trebuie sa informam Guvernul, noi avem, va repet, un inventar si o strategie privind siturile contaminate, este responsabilitatea si a Guvernului. Noi avem legislatia pusa la punct, eu, la nivelul Ministerului, am luat unele masuri, asa cum v-am mentionat, in legatura cu alocarea de fonduri din POS Mediu si Fondul de Mediu, dar nu e de ajuns”, a declarat Borbely.
„Impreuna cu Ministerul Economiei va trebui sa facem un plan de inchidere, de ecologizare a acestor zone, mult mai strict, si va trebui sa vedem, evident, posibilitatile bugetare. Pentru ca exista la nivelul Ministerului Economiei acele institutii care se ocupa si de aceste probleme, dar, data fiind si situatia aceasta, eu cred ca e bine sa mai analizam o data si sa vedem ce masuri suplimentare trebuie luate", a conchis ministrul.