Piata globala a carbonului s-a dublat in 2007 fata de 2006, ajungand la 64 de miliarde de dolari, a anuntat Banca Mondiala intr-un raport dat publicitatii la inceputul lunii mai. Cresterea a fost, in mare parte, influen tata de evolutia spectaculoasa a Schemei de Comercializare a Emisiilor din Uniunea Europeana, a carei valoare de tranzactionare a atins pragul de 50 de mili arde de dolari.
O evolutie diferita a fost inregistrata in cadrul Mecanismului de Dezvoltare Curata (CDM). Volumul tranzactiilor facute in tarile in curs de dezvoltare a scazut de la 551 la 537 de milioane tone de CO2. Piata CDM a fost incetinita de intarzieri procedurale, o cerere pe termen scurt sub asteptari, dar si de propunerea Comisiei Europene de a ingheta proiectele CDM de reducere a emisiilor de gaze dupa 2012, mai arata raportul Bancii Mondiale. „In vremea in care cooperarea globala pentru reducerea riscurilor schimbarilor climatice este mai importanta ca oricand, perspectivele pentru tarile in curs de dezvoltare de a beneficia de piata carbonului sunt puse sub semnul intrebarii”, a declarat Karan Capoor, expert al Bancii Mondiale.
Cea mai spectaculoasa crestere a fost inregistrata insa pe piata Joint Implementation (JI), care include proiecte pentru reducerea emisiilor in fostele tari comuniste: de la o valoare de 14 milioane de dolari, inregistrata in 2006, la 499 milioane in 2007. In acelasi timp, volumele JI s-au triplat, ajungand la 41 de milioane de tone.