BMW, Volkswagen și Daimler au sponsorizat studii în care testau gaze de eșapament pe oameni

Volkswagen Group, Daimler și BMW au sponsorizat teste în care expuneau oameni și maimuțe la gaze de eșapament pentru a dovedi că nu sunt cancerigene.

bmw vw daimler gaze de esapament
foto: ucsusa.org

Conform ziarului german The Stuttgarter Zeitung, 19 bărbați și cinci femei au fost expuși ore la rând la cantități variate de oxizi de axot, apoi consultați în spital pentru a verifica efectele nocive. Testele au avut loc în 2007 la o clinică din cadrul Universității Aachen.

Scopul studiului era de a demonstra că oxizii de azot nu sunt cancerigeni, pentru a contracara o decizie a  Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) de a le clasifica drept cancerigene pentru oameni.

Gaze de eșapament de la un Volkswagen Beetle, testate pe maimuțe

Oxizii de azot sunt substanțe chimice care se găsesc în gazele de eșapament și sunt asociate cu un risc crescut de cancer la plămâni și alte boli respiratorii.

Cu câteva zile înainte de reportajul german, The New York Times au dezvăluit că cele trei companii au sponsorizat teste în care zece maimuțe au fost expuse gazelor de eșapament de la un Volkswagen Beetle.

Ambele studii au fost realizate de un grup de cercetare înființat de BMW, Volkswagen, Daimler și Bosch, European Research Association for Environment and Health in The Transport Sector (EUGT), care a fost închis în 2017.

Green Report Shop – Transport Eco

Această veste vine la doar o săptămână după ce Autoritatea Federală Germană pentru Transport Auto a cerut producătorilor Audi să retragă de pe piață 127.000 de automobile. Mașinile aveau un software care manipula datele referitoare la emisiile de oxizi de azot, permițându-le să emită de până la 40 de ori mai mult decât limitele permise.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri