BLOG | Ministrul Energiei pune direcția antitero pe activiștii de mediu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut plângere penală la DIICOT împotriva organizațiilor de mediu Green Peace România, Declic și Bankwatch, pe care le acuză de sabotaj și relații cu rușii.

În ultima vreme a început să crească o practică nedemocratică în statele vestului la care românii se uită cu admirație și pe care le consideră model de civilizație – persecutarea activiștilor de mediu de către organele statelor în care aceștia protestează sau se opun unor inițiative care afectează mediul înconjurător.

E puțin paradoxal, dacă stai să te gândești câtă vânzoleală fac mai marii europeni cu privire la viitorul verde, dezvoltarea durabila, energie verde ș.a.m.d.

Și mai ales îngrijorător.

Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a mers la DIICOT să depună plângeri penale împotriva a trei organizații mari, cu istoric excepțional în protejarea mediului înconjurător și cu un deosebit respect pentru normele democratice.

Recunosc, a fost șocant să constat că un ministru al statului român poate să recurgă la asemenea practici, pe care le mai vedem la statele neprietenoase cu democrația.

Sau la cele europene, strașnice apărătoare ale drepturilor omului, democrației și mediului.

Am plecat, curioasă, să citesc ce declară aceste organizații acuzate pe nedrept de sabotaj și am constatat că și ele au fost izbite de tupeul ministrului școlit peste ocean, în țara maximei libertăți. Sau țările, să fiu mai precisă.

Nici nu știu cum să cataloghez gestul ministrului, având în vedere că aceste sabotaje, pe care s-a dus să le reclame la brigada antitero și anti crimă organizată, sunt de fapt contestații în instanță, deci legale și democratice, ale unor proiecte cu impact major pe mediu și biodiversitate, cum e Neptun Deep.

Protestele, tot instrumente democratice, sunt și ele catalogate de către ministru ca fiind sabotaje.

Ori nu înțeleg eu în ce țară trăiesc, ori nu înțelege ministrul, dar cert este că în acest moment DIICOT a deschis o anchetă în acest sens.

Ba mai mult, Burduja a cerut DIICOT-ului să verifice dacă organizațiile reclamate au legături cu Rusia, mai ales financiare.

Și acum stau și mă întreb: nu cumva trebuia el să pună la dispoziția procurorilor dovezi în acest sens? Căci altfel miroase a denunț calomnios.

Dar, în contextul războiului de la graniță dintre Rusia și Ucraina, merge la fix tentativa de decredibilizare a organizațiilor prin acuzarea lor pe nedrept de partizanat.

Parcă mă uit la o comedie foarte nereușită…

Foto: Poroiecție proiectul Hodroelectric din Parcul Național Călimani, Declic/Facebook
Foto: Poroiecție proiectul Hidroelectric din Parcul Național Călimani, Declic/Facebook

De la ce s-au luat?

Păi de la Hidrocentralele de la Răstolița, Pașcani sau Bumbești pe Jiu care n-au fost finalizate de Ceaușescu, dar pe care domnul ministru are ambiția să le finalizeze și în care a vărsat multe milioane de euro.

Acesta spune că organizațiile reclamate au contestat avizele de mediu, autorizații de construire ș.a. pentru că găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată, luând peste picior statutul de specie protejată al unor viețuitoare.

În apărarea lor, organizațiile de mediu transmit că au câștigat în instanță, pe bună dreptate, pentru că:

  • au existat autorizații de construire și acorduri de mediu ilegale,
  • au existat lucrări ilegale, fără avize,
  • au existat proiecte care distrugeau arii protejate,
  • și documente care ignorau convențiile agreate de România.

Deci nu chiar în apărarea unui biet mormoloc.

S-au întâmplat încălcări grave, patentate de instituții publice care aveau misiunea să se asigure că orice lucrare făcută în sprijinul dezvoltării e conformă și cu legea, și cu mediul.

Iar ong-urile au hotărâri judecătorești care le dau dreptate.

Problema este că îi încurcă planurile și socotelile domnului ministru și, cu siguranță, îi evidențiază propriile limitări pentru că a aruncat cu bani în niște proiecte un pic cam heirupist.

Mă întreb cercul de interese de jur împrejurul ministrului ce-o zice?

Las și o listă transmisă public de organizația Declic, cu instituțiile și șefii de instituții care au încălcat legea și împotriva cărora au câștigat procese în instanță:

  • SC Hidroelectrica SA București – Sucursala hidrocentrale Argeș
  • Președintele Consiliului județean Covasna
  • Consiliul Județean Covasna
  • Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu
  • Președintele Consiliului Județean Hunedoara
  • Administrația Națională Apele Române
  • Administrația Bazinală de apă Crișuri
Foto: Acțiune directă Green Peace România la Neptun Deep/Facebook
Foto: Acțiune directă Green Peace România la Neptun Deep/Facebook

GreenPeace România și proiectul Neptun Deep

Organizația s-a adresat instanței pentru suspendarea acordului de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța proiectului Neptun Deep deoarece aceștia reclamă nerespectarea procedurilor și dispozițiilor legale precum:

  • Evaluări corecte privind impactul asupra schimbărilor climatice și contribuția la emisiile de gaze cu efect de seră, bazate pe date actualizate.
  • Analiză completă din perspectiva dublă a impactului asupra biodiversității și apelor marine.
  • Consultări publice reale și transparente.
  • Informarea comunității cu studii relevante (teste de ecotoxicitate și rapoarte arheologice).
  • Evaluarea riscurilor imediate legate de conflictele maritime.

Organizația mai reclamă și că nu există suficiente date despre presiunea și efectele asupra biodiversității pentru platformele care există deja în Marea Neagră și forează după fosili.

Greenpeace România acuză companiile OMV Petrom și Romgaz, la comun cu statul român, de agravarea crizei climatice, distrugerea biodiversității din Marea Neagră și nerespectarea dispozițiilor legale.

Mai mult, exploatarea de la Neptun Deep aduce puțini bani în buzunarul statului român. Grosier, vreo 8% are din proiect România, iar Austria vreo 50% din proiect.

Well, așa fac business politicienii români, numai că prețul va fi plătit de noi și generațiile cărora le lăsăm moștenire mediul înconjurător.

Foto: Grafic Emisii Neptun Deep/Calcul ERCST
Foto: Grafic Emisii Neptun Deep/Calcul ERCST

Neptun Deep va genera 209 de milioane de tone de CO2, 10.4 milioane de tone anual, mai mult decât emisiile industriei cărbunelui pentru care ne-a fost atrasă recent atenția de Comisia Europeană.

În plus, există posibilitatea să nu ne putem îndeplini obiectivele climatice până în 2030. Infringementul e pe țară, până la urmă, nu pe companiile care forează.

Despre proiectele organizațiilor de mediu este mult de discutat. Sunt ani de zile de când se luptă în instanțele românești și cele internaționale pentru ca interesele financiare ale politicienilor și companiilor să nu dea gaură în ecosistem.

Au fost câștigate multe bătălii, altele sunt încă în curs și, bineînțeles, peste unele s-a trecut cu tancul decizional deoarece la ani distanță după ce au fost câștigate în instanță, instituții ale statului, cum ar fi APM Hunedoara, au ignorat hotărârile judecătorești și au emis din nou autorizații de mediu, în aceleași locuri în care le-au pierdut.

Organizațiile de mediu reclamate la DIICOT cer demisia ministrului Energiei, pe care îl acuză de incompentență, rea voință și de folosirea unor practici demne de statele totalitare.

#plangerepenala #diicot #ministrulenergiei #organizațiidemediu #proiecteenergetice #poluare #neptundeep #gas #CO2 #emissions #climateaction #globalwarming #practicinedemocratice

spot_img

Ultimele știri