Corespondentul cotidianului elvetian Blick la Cluj-Napoca pentru meciul CFR Cluj – FC Basel, programat miercuri, in Liga Campionilor, descrie orasul ca fiind unul al contrastelor, cu zone in care saracia este comparabila cu cea din unele suburbii ale oraselor din Africa de Sud, relateaza Mediafax.
"Drumul este denivelat. Sunt gropi mari cat cazile de baie. Soferul trebuie sa fie mereu atent, sa nu rupa masina. Pe mijlocul strazii plina de gauri, un om merge alaturi de o vaca. Putin mai incolo, se vand alimente langa covoare. Bine ati venit la Cluj, al patrulea oras al Romaniei ca marime, aflat exact la jumatatea drumului dintre Budapesta si Bucuresti, locul in care FC Basel isi incepe a treia aventura in Liga Campionilor", noteaza, in debutul reportajului cu titlul "Deseuri, cocioabe si caini morti", trimisul publicatiei helvete la Cluj-Napoca.
Apa curenta, ”un lux”
Sub titlul intermediar "Saracie mare in ‚Mexico City’", jurnalistul continua sa descrie ceea ce vede prin oras: "In centru exista locuri frumoase; pe parcursul anului studentesc traiesc aici aproximativ 100.000 de studenti. Dar cu cat te indepartezi mai mult de centrul orasului, cu atat mai mare e saracia. In fata unui bloc saracacios, poti vedea un caine care zace mort pe strada si un morman de gunoi. Cativa copii se joaca, alergand dupa fluturi printre niste deseuri de automobile parasite. Doua fete tinere curata un covor pe care doresc sa il vanda. Sau probabil pe care sunt nevoite sa il vanda. ‘Mexico City’ este poreclit cartierul in care aproape nimeni nu are un loc de munca. Oamenii traiesc aici pe strada sau in constructii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca in Africa de Sud. Apa curenta si sursele de energie electrica sunt lux".
Nu este pentru prima data cand cotidianul elvetian scoate in evidenta aspectele negative din Romania. In 2004, cu ocazia meciului de Cupa Davis dintre Romania si Elvetia, Blick a facut, sub titlul "Soc cultural pentru Roger Federer", o paralela intre Bucuresti si Melbourne. "Sase la suta dintre copii sunt subalimentati, 2000 de tineri nu au adapost, 369 de romani dintr-o mie poseda un televizor, iar telefoanele mobile sint la fel de rare ca o masina curata", se arata in materialul din Blick.