Biserica de la Manastirea Sucevita, pe lista patrimoniului UNESCO

Biserica Invierii de la Manastirea Sucevita a fost inclusa in Lista Patrimoniului Mondial, duminica, la reuniunea UNESCO, potrivit Mediafax.

Includerea Bisericii Invierii de la Manastirea Sucevita in Patrimoniul Mondial a mai fost discutata si la intrunirea de anul trecut a Comitetului UNESCO. Atunci, comitetul a decis anul trecut sa nu includa aceasta biserica in Lista Patrimoniului Mondial, solicitand completarea documentatiei. Consiliul Judetean Suceava a alocat in noiembrie 2009 comunei Sucevita fonduri de 50.000 de lei pentru finantarea planului de urbanism general necesar pentru documentatia de baza in vederea includerii Bisericii Invierii de la Manastirea Sucevita in patrimoniul UNESCO.

Avand zidurile exterioare acoperite in intregime cu picturi inspirate direct din arta bizantina, cele sapte biserici din nordul Moldovei sunt unice in Europa. Picturile sunt de o compozitie exceptionala, elegante, iar armonia culorilor se imbina perfect cu imprejurimile rurale, potrivit site-ului UNESCO. Bisericile din Moldova au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial in 1993. Biserica Invierii completeaza acest grup. Zidurile interioare si exterioare sunt in intregime decorate cu picturi datand de la sfarsitul secolului al 16-lea. Biserica este situata in interiorul Manastirii Sucevita si este singura care include o reprezentare a scarii Sfantului Ioan Climax.

Din Romania, pe Lista UNESCO se afla deja, alaturi de bisericile din nordul Moldovei (1993), Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inclusa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).

In prezent, Lista Patrimoniului Mondial UNESCO numara 907 situri de "valoare universala exceptionala", aflate in 148 de tari.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri