Plasticul fabricat din trestie de zahăr sau bioplasticul amenință, la rândul său, mediul, chiar dacă era prezentat ca o opțiune ecologică la cel fabricat din combustibili fosili. Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au descoperit că peștii își schimbă comportamentul atunci când sunt expuși la așa-numitul bioplastic, potrivit ScienceDaily.
Plasticul tradițional, pe bază de petrol fosil, a inundat pământul și acum există microplastic în toate viețuitoarele. Acest lucru a condus la cercetări intense pentru alternative care se descompun mai repede în natură. Polimerii pe bază pe bază de zahăr din trestie de zahăr erau considerați o astfel de opțiune. Cel mai comun bioplastic este poli-L-lactida (PLA), care este utilizat în imprimante 3D, textile, ambalaje alimentare, tacâmuri de unică folosință și alte aplicații.
Plasticul PLA a schimbat comportamentul bibanului
Bioplasticele au însă, de asemenea, un impact negativ asupra biodiversității. Doctorand Azora König Kardgar de la Universitatea din Göteborg a descoperit că comportamentul bibanului expus la bioplastice din hrana peștilor s-a schimbat pe o perioadă de șase luni. Ei au reacționat mult mai mult decât în mod normal când s-au întâlnit cu alți bibani. În plus, au existat semne de mișcare redusă, capacitatea alterată de a forma bancuri și reacția alterată în fața pericolului.
„Experimentele toxicologice care analizează comportamentul animalelor sunt foarte rare. Cel mai frecvent, cercetătorii se uită la schimbările fiziologice. Putem vedea că ceva din plasticul PLA provoacă modificări în pești, dar nu putem vedea ce„, spune Azora.
Deoarece această cercetare a analizat particulele de microplastic PLA, cercetătorii au testat, de asemenea, hrănirea bibanului cu particule de caolin, o argilă albă folosită pentru porțelan și pentru acoperirea hârtiei. Peștii hrăniți cu caolin au prezentat câteva modificări minore de comportament. Cu toate acestea, un hormon sexual masculin a fost afectat și unele comportamente au fost afectate, cum ar fi răspunsul la stres.
PLA nu este o opțiune prietenoasă cu mediul
„Vedem că PLA nu este inofensiv pentru pește, așa că nu ar trebui vândut ca o alternativă ecologică la plasticul obișnuit. Ar trebui considerat ca fiind echivalent cu plasticul obișnuit„, spune Azora.
Peștii au fost hrăniți timp de șase luni cu alimente care conțineau 2% PLA, care este aproximativ concentrația de plastic petrochimic obișnuit utilizat în studiile anterioare. Cantitatea de caolin alimentată unui alt grup de pești a fost, de asemenea, de 2%. În plus, a existat și un grup de control de biban hrăniți cu alimente necontaminate.
Citește și: Ziua Mondială a Mediului 2023: #BeatPlasticPollution