Biomasa castiga National Energy Globe

Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc”, aplicat intr-o comuna din judetul Calarasi, a castigat National Energy Globe in cadrul celei mai importante competitii de solutii de mediu.

Manifestarea internationala Energy Globe Awards este considerata "Oscarul pentru mediu" si premiaza, incepand din anul 1999, cele mai importante realizari din domeniul sustenabilitatii.

Proiectul care a castigat etapa nationala, destinat comunei Vlad Tepes din judetul Calarasi, a fost realizat de Fundatia TERRA Mileniul III.

Competitia internationala Energy Globe este organizata in fiecare an de Fundatia Energy Globe, cu sediul in Austria, infiintata de Wolfgang Neumann. In fiecare tara, la aceasta competitie se inscriu mai multe proiecte, iar pentru fiecare tara este desemnat un proiect castigator, care va participa la finala internationala.

Anuntul privind proiectul castigator al Romaniei in anul 2012, legat de utilizarea biomasei, a fost facut in cadrul unei ceremonii gazduite de Ambasada Austriei din Bucuresti.

Deseurile de paie salveaza copacii

Proiectul ”Biomasa inlocuieste lemnul de foc” urmareste valorificarea deseurilor agricole si utilizarea lor pentru incalzirea cladirilor din comuna Vlad Tepes. Cu ajutorul unei instalatii de brichetare, deseurile de paie, care de obicei sunt arse pe camp, sunt transformate in combustibil.

Instalatia de brichetare poate asigura integral necesarul pentru incalzirea celor peste 1.100 de gospodarii ale comunei, care consuma anual pana la 2.000 de tone de lemn de foc. Proiectul este insotit de o campanie de informare publica alcatuita din actiuni de instruire, discutii publice, distribuirea de materiale informative despre utilizarea brichetelor din paie, despre schimbarile climatice si despre utilizarea energiilor regenerabile.

”Energy Globe Award este o initiativa care inspira si motiveaza oameni din toata lumea si suntem mandri ca facem parte din aceasta comunitate. In Romania, multe resurse sunt irosite – este si cazul biomasei din agricultura. Prin acest proiect i-am facut pe oameni sa inteleaga ca astfel de deseuri sunt, de fapt, o resursa energetica pretioasa, de care comunitatile agricole rurale pot profita”, a declarat presedintele TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei.

Proiectul are si o componenta de binefacere, deoarece o parte din brichete sunt donate pentru a asigura incalzirea scolii din comuna timp de doi ani. Cu o productie de cca. 2.500 tone de brichete pe an, instalatia ofera si posibilitatea de a dezvolta o noua intreprindere locala.

„In Romania mai exista inca sate care nu sunt legate la sistemul de incalzire cu gaz metan, iar incalzirea se face cu sobe de lemne. Prin acest proiect, comunitatea din Vlad Tepes va beneficia de incalzire ieftina, folosind o resursa accesibila si economisind masa lemnoasa. Deoarece autoritatile locale sunt angrenate in proiect, acesta este realizabil pe termen lung si e usor de replicat”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comerical in cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti.

Aproximativ 800 de proiecte din peste 150 de tari sunt inscrise anual in competitia Energy Globe Awards, la categoriile Pamant, Foc, Apa, Aer si Tinerete. Anul acesta, premiile vor fi anuntate oficial in cadrul Global Best Practice Week, unde vor fi prezentate proiecte din 151 de tari. Ceremonia va incepe de Ziua Mediului, in data de 5 iunie 2012. Printre celebritatile care au prezentat pana acum aceste premii se numara Mihail Gorbaciov, Jose Manuel Barosso, Kofi Annan, Alanis Morissette si Nigel Kennedy.

Anul trecut, trofeul National Energy Globe al Romaniei fusese castigat de proiectul I’Velo, initiat de Raiffeisen Bank si Green Revolution.

Comentariile tale pot fi postate aici

Mihai Diac

Citeste si:

Instalatie de producere a brichetelor de paie, inaugurata in comuna Vlad Tepes
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri