Instalatie de producere a brichetelor de paie, inaugurata in comuna Vlad Tepes

Comuna Vlad Tepes din judetul Calarasi are incepand de astazi o instalatie functionala de producere a brichetelor din deseuri, realizata in urma unui parteneriat intre primarie, SC Agromec SA si Fundatia Terra Mileniului III.

”Aceasta instalatie reprezinta un proiect pilot si este propunerea noastra pentru comunitatea locala de a valorifica dar si de a economisi resurse pentru obtinerea energiei termice, sansa de a dezvolta noi afaceri în regiune si cel mai putin costisitor mod de a proteja mediul”, se arata intr-un comunicat transmis de Terra Mileniului III cu ocazia inaugurarii instalatiei.

Locuitori din comuna Vlad Tepes, reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Calarasi si jurnalisti au putut asista azi la o demonstratie a modului de functionare a instalatiei de producere a brichetelor din paie, ocazie cu care au fost scoase in evidenta avantajele folosirii acestui tip de combustibil.

Functionand la capacitate maxima, instalatia achizitionata poate produce pana la 2500 t de brichete din paie pe an si poate furniza nu doar combustibilul necesar pentru 1200 de locuintele pe timp de iarna, ci si un surplus ce poate fi valorificat si transformat în profit.

Scoala incalzita ecologic

Brichetele din paie nu contin aditivi sau lianti chimici, sunt curate si prietenoase mediului (ecologice 100%). La arderea a 1000 kg de brichete se degaja la fel de multa energie ca la arderea a: 1600 kg lemn, 478 m 3 de gaz, 500 l de combustibil diesel, 1000 kg carbune sau 685 litri de pacura.

Instalatia pentru producerea brichetelor a fost achizitionata în cadrul proiectului Fundatiei TERRA Mileniului III – „Utilizarea durabila a biomasei în scopuri energetice” – finantat prin Programul de Granturi Mici al Fondul Global de Mediu. Dupa încheierea proiectului, aceasta va fi donata partenerului SC Agromec S.A, care o va exploata si întretine si va furniza gratuit timp de un an brichete din paie pentru încalzirea unei scoli din comuna.

Baraganul, sursa inepuizabila de ”combustibil”

Pe teritoriul comunei Vlad Tepes, ca de altfel în toata regiunea, exista un mare potential nefolosit de a utiliza energia regenerabila. Deseurile agricole (paiele) sunt arse, iar principala sursa de încalzire a locuintelor o reprezinta lemnele.

În acelasi timp, Campia Baraganului este una dintre cele mai despadurite zone ale tarii, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Mediului si Padurilor.

”În acest context, producerea de brichete din paie este o alternativa la folosirea masei lemnoase pentru încalzire si practic înseamna valorificarea unei resurse nefolosite existenta în regiune în cantitati uriase. În acelasi timp, folosirea de brichete din paie pentru încalzirea locuintelor se traduce prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si evitarea exploatarii de cele mai multe ori necontrolate a padurilor. Pe de alta parte, producerea de brichete din paie creeaza premisele dezvoltarii afacerilor cu resurse existente la nivel local, creeaza locuri de munca si reprezinta o investitie în eficienta energetica a comunitatii”, se mai arata in comunicatul Fundatiei Terra Mileniului III.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri