Umanitatea „taie copacul vieții”, avertizează oamenii de știință

Peste 300 de specii de mamifere au fost eradicate de activitățile umane, conform unui studiu care atrage atenția că umanitatea „taie copacul vieții”, inclusiv ramura pe care stăm cu toții.

Conform analizei, chiar dacă poluarea, braconajul și distrugerea zonelor sălbatice ar fi oprite în următorii 50 ani, iar ratele de extincție ar reveni la nivelurile normale, ar fi necesare între 5 și 7 milioane de ani pentru ca lumea naturală să se regenereze.

Cercetătorii au calculat perioada de timp în care fiecare specie a evoluat, măsură numită diversitate filogenetică. De exemplu, există sute de specii de chițcani, dar doar două specii de elefanți. Matt Davis, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca și autor al studiului, a explicat pentru The Guardian că pierderea elefanților este echivalentul tăierii unei ramuri mari din copacul vieții, în timp ce pierderea unei specii de chițcani ar fi ca tăierea unei mici ramuri. Conform lui Davis, extincția în masă care se desfășoară în prezent ar putea ajunge la aceeași scară ca cea care a dus la dispariția dinozaurilor.

De la evoluția oamenilor moderni și până în 1500, 2 miliarde de ani de istorie evolutivă au fost pierduți din cauza extincțiilor mamiferelor. Din 1500 și până în prezent, au fost pierduți încă 500 de milioane de ani. În ritmul actual, 1.8 miliarde de ani de diversitate filogenetică vor dispărea în următorii 50 de ani.

Davis a explicat că fiecare specie are propria valoare intrinsecă, dar că pierderea creaturilor cele mai distincte este cea mai periculoasă, atrăgând atenția că de obicei aceste animale au un rol pe care nicio altă specie nu îl are. Pierderile afectează deja ecosisteme, în special în cazul dispariției megafaunei.

„Trăim acum într-o lume fără giganți. Așa că semințele fructelor mari nu mai sunt dispersate pentru că nu mai avem mamuți, gompotere sau leneși imenși care mănâncă aceste fructe.”

Un alt exemplu este pierderea lupilor, care modifică radical lanțul trofic.

Conform lui Davis, estimările privind perioada de recuperare a vieții naturale sunt conservatoare.

„Nu avem niciun motiv să presupunem că vom reuși vreodată să reducem ratele de extincție la nivelurile normale.”

În cadrul studiului, cercetătorii au enumerat speciile pe cale de dispariție care au o lungă istorie a evoluției, cum ar fi rinocerul negru, panda roșu și indri, o specie de lemur.

Green Report Shop Produse ECO

Mulți oameni de știință cred că ne aflăm în timpul celei de-a șasea extincții în masă, cauzată de activitatea umană. Zeci de mii de specii de animale și zeci de grâne sălbatice sunt în pericol de dispariție, conform listei roșii IUCN. 83% dintre mamiferele sălbatice au dispărut deja, iar insectele se îndreaptă spre o extincție în masă din cauza schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri