Compania Prodplast SA a lansat, în premieră, pe piața românească de ambalaje un nou brand, care are la bază ideea unei economii circulare. Biodeck propune înlocuirea ambalajelor din plastic, oferind astfel pungi, saci, pahare, farfurii sau tacâmuri făcute din plante.
Procesul de producție este unul prietenos cu mediul folosind o tehnologie avansată și are emisii de carbon cu până la 80% mai mici decât plasticul sau polistirenul. Toate produsele sunt făcute din plante, din amidon de porumb și din trestie de zahăr și sunt singurele produse care pot fi compostate împreună cu resturile alimentare.
Ambalajele se biodegradează atât în centre de compostare comercială, cât și în unitățile de compostare la domiciliu. Apoi, compostul rezultat din procesul de biodegradare este un îngrășământ extrem de fertil pentru pământ, ajutând astfel la regenerarea solului și la creșterea calității acestuia.
Biodeck se adresează marilor lanțuri comerciale, HORECA, festivalurilor și tuturor comercianților ce pun pe piață ambalaje de unică folosință.
[box type=”warning” ]
Ambalajele de unică folosință reprezintă 40% din consumul anual de plastic, iar România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la cantitățile pe care le reciclează, recuperând sub 10% din plasticul pe care îl folosește. Cea mai mare parte ajunge la gropile de gunoi, unde poluează, afectând grav calitatea aerului, a solului sau a apei subterane.
[/box]
Biodeck își propune să dezvolte campanii ample de educație ecologică, atât pentru adulți, cât și pentru copii și să implementeze programe pilot de colectare și compostare a bio-deșeurilor.
Care este diferența dintre compostabil și biodegradabil?
Un material este considerat biodegradabil dacă se va descompune sub acțiunea microorganismelor. De obicei, trebuie specificat intervalul de timp în care un produs se va biodegrada, însă în cele mai multe cazuri, acest lucru este omis. Această definiție largă include produse ale căror etape intermediare de descompunere pot fi toxice pentru mediul în care se degradează sau pot dezechilibra ecosistemul în care se dezintegrează.
Dacă un material este compostabil, acesta este în mod automat biodegradabil și resursele din care a fost produs pot fi recuperate prin compostare. Prin compostabilitate substanțele se biodegradează în siguranță, într-un intreval bine definit de timp, în condițiile în care sunt respectate condițiile de compostabilitate. Prin urmare, un material biodegradabil nu poate fi considerat în mod automat compostabil, înainte să primească anumite certificări (EN 13432).