Text de Raul Cazan si Ecaterina Procopov
Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, cere revizuirea politicilor europene in domeniul biocombustibililor. Si asta in contextul discutiilor internationale legate de efectul negativ pe care il are folosirea biocombustibililor asupra pretului alimentelor. Stavros Dimas nu spune ca Europa trebuie sa renunte la planul de inlocuire a 10% din combustibilii fosili cu combustibilibio, dar crede ca, "pentru UE, criteriul de sustenabilitate trebuie sa tina cont atat de pricipiile ecologice, cat si de respectarea drepturilor societatii". O pozitie mult mai ferma o au oamenii de stiinta din cadrul Agentiei Europene pentru Protectia Mediului – oficialii europeni trebuie sa renunte la obiectivul de 10%.
Ecologisti, ministri si chiar lideri ai lumii, precum presedintele Venezuelei Hugo Chavez sau fostul presedinte al Cubei Fidel Castro, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca folosirea culturilor de sfecla de zahar si de porumb pentru fabricarea biocombustibililor ar putea duce la o criza alimentara.
Replica braziliana
Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a carui tara este cel mai mare exportator de biocombustibil, a spus ca este usor pentru cineva care locuieste in Elvetia sa tina predici Braziliei. "Biocombustibilii nu reprezinta dusmanul hranei pentru oameni. Din contra, acestia reduc dependenta energetica a tarilor, fara sa afecteze alimentele", a spus presedintele Lula da Silva. Preturile alimentelor au crescut, a explicat acesta, pentru ca oamenii din tari in curs de dezvoltare precum China, India sau Brazilia mananca mai mult.
Castro trage primul alarma
Intr-un articol publicat in urma cu un an in "Prensa Latina", Fidel Castro era printre primii lideri politici care infiera noua tendinta de productie a biocombustibililor atragand atentia asupra prapastiei economice dintre Lumea a Treia si Occident, dar si asupra inechitatilor sociale. "Ce se va intampla cand milioane de tone de porumb vor fi directionate catre productia de biocombustibil?", se intreaba Castro.
Opozitia baronilor petrolului
Biocombustibilii nu vor rezolva problema energiei la nivel mondial, crede directorul general al grupului Royal Dutch Shell, Jeroen van der Veer.
Abdullah al-Attiyah, ministrul Petrolului din Qatar, a criticat productia de biocarburanti pe aceleasi motive. Un reprezentant al Agentiei Internationale pentru Energie a declarat ca impactul biocarburantilor ar fi trebuit sa fie anticipat, mai ales cand apare o combinatie de factori precum cererea mare de alimente si seceta.