VIDEO Pepiniera de grădinari: Bio-Moșna, de 18 ani în slujba agriculturii țărănești ecologice

Acum 18 ani, doi orășeni se re-îndrăgosteau de satul tradițional. Se mutau din Germania într-un sat de lângă Sibiu și puneau pe picioare una dintre primele gospodării ecologice din România. Folosind „metode blânde”, care respectă natura, își cultivă în continuare propriile legume și cresc animale din soiuri și varietăți locale. Reușesc să valorifice cam tot ce produc, oferind turiștilor bucatele obținute și asigurându-și astfel cea mai mare parte din venituri. Iar la toate acestea se adaugă activitățile de lobby, prin care familia Schuster vrea să salveze agricultura țărănească. 

Acum vreo de 20 de ani, Willy și Lavinia Schuster lucrau ca translatori. Născuți în Oradea, respectiv Mediaș, s-au mutat în Germania. Acolo, au avut ocazia să traducă în cadrul unui proiect elvețian, prin care practicanți români au beneficiat de instruire de la agricultori ecologici din străinătate. Așa au intrat în contact cu un nou mod de a produce hrană de calitate. Dezamăgiți de faptul că fermierii români găseau tot felul de scuze pentru a face tranziția spre agricultură organică, au hotărât să încerce ei înșiși. 

În ’99 s-au întors în România, pentru a-și întemeia o mică gospodărie în Moșna, lângă Sibiu. Intenționau pe atunci să-și cultive propriile legume într-o manieră ecologică și să crească totodată câteva animale pentru propriul consum. Nu au pornit cu gândul de a transforma activitatea într-o afacere. Însă, fiind unii dintre primii orășeni dornici să devină țărani, au atras atenția presei. Acum, ferma Bio-Moșna este vestită pe plan local și național. 

Deși s-a reintegrat în sat, Willy Schuster este departe de a fi țăranul tradițional. Spre deosebire de vecinii săi, cultivă respectând natura și militează pentru protejarea zonelor naturale. Militează și pentru salvarea agriculturii țărănești și participă constant la întâlniri și proteste europene pe această temă. S-a implicat și în politică, sperând că poate să lupte împotriva corupției la nivel înalt. A renunțat însă la scurt timp.  

Cu toate acestea, va continua să apere concepte considerate de alții idealiste, precum: suveranitate alimentară și încurajarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu alimente, legalizarea vânzării de semințe tradiționale, interzicerea organismelor modificate genetic, promovarea agriculturii ecologice, a orașelor în tranziție, a grădinăritului urban și a comunităților sustenabile, încurajarea economiei circulare și a conceptului „zero waste” etc. Și, evident, va continua să ofere la Bio-Moșna un exemplu de gospodărie ecologică și să împărtășească și altora secretele dezvoltării ei. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri