Un grup de studenți din Cape Town, Africa de Sud a creat în premieră o bio-cărămidă pe bază de urină umană.
Cărămizile sunt fabricate printr-un proces natural de precipitare a carbonatului cu ajutorul bacteriilor. Nisipul este colonizat cu bacterii care produc urează, apoi este amestecat cu urina. Ureaza descompune ureea și produce carbonat de calciu, care consolidează nisipul.
Bio-cărămizile sunt făcute în matrițe la temperatura camerei, eliminând nevoia cuptoarelor care generează emisii de CO2. În timpul procesului sunt create potasiu și azot ca produse secundare, acestea fiind ingrediente de bază ale fertilizatorilor comerciali.
„În acest exemplu, iei ceva ce este considerat deșeu și fabrici mai multe produse din el. Poți aplica același proces pentru orice flux de deșeuri. Trebuie să regândim lucrurile.”, a declarat pentru The Guardian Dyllon Randall, lector la Universitatea din Cape Town și coordonator al proiectului.
Ideea de a utiliza uree pentru a forma bio-cărămizi a fost testată precedent în Statele Unite ale Americii utilizând produse sintetice, însă aceasta este pentru prima dată când a fost folosită urină umană reală.
Randall a explicat că bio-cărămizile pot avea grade diferite de rezistență. Dacă bacteriile sunt lăsate să acționeze mai mult, produsul devine mai tare, iar acest proces poate fi optimizat.
Urina este colectată de la niște urinale speciale care sunt utilizate pentru a face fertilizatoi solizi, care au fost amplasate în clădirea Facultății de Inginerie. Restul lichidului este folosit pentru creșterea bio-cărămizilor.
80% din azotul, 56% din fosforul și 63% din potasiul aflate în apele reziduale menajere provin din urină, deși aceasta reprezintă, ca volum, mai puțin de 1% din apele reziduale. Majoritatea fosforului din urină poate fi transformat în fosfat de calciu, un ingredient de bază în fertilizatori.