Catastrofele naturale au provocat anul trecut pagube materiale globale în valoare de 110 miliarde de dolari, iar numărul pierderilor de vieți omenești s-a ridicat la 7.700, anunță cea mai mare companie de reasigurare din lume, Munich Re. În comparație cu 2013, pierderile din 2014 sunt în scădere, dar situația de risc la nivel global rămâne neschimbată, principalul pericol fiind adus de schimbările climatice, potrivit experților de la Munich Re.
Faptul că în 2014 a scăzut numărul pierderilor de vieți omenești cauzate de catastrofele naturale nu este o coincidență. Această evoluție se datorează sistemelor de alertă mai performante, cât și intervențiilor prompte ale autorităților în zonele calamitate, a explicat Torsten Jeworrek, membru în consiliul Munich Re. Pierderile materiale globale cauzate de catastrofele naturale au totalizat anul trecut 110 miliarde dolari comparativ cu 2013, când suma plătită de asigurători pentru dezastrele naturale a fost de 140 miliarde dolari. Din acești bani, au fost asigurați în anul precedent aproximativ 31 miliarde dolari.
Şi numărul deceselor provocate de dezastrele naturale a scăzut considerabil față de 2013, de la 21.000 la 7.700 fiind pe picior de egalitate cu numărul de decese înregistrate în 1984, când cele mai grave dezastre naturale au fost reprezentate de inundațiile din India și Pakistan. În 2014, au fost înregistrate 980 de catastrofe naturale, iar cea mai costisitoare dintre ele a fost ciclonul Hudhud care a lovit estul Indiei și a lăsat în urmă pagube de 7 miliarde dolari. Pentru industria de asigurări, cel mai costisitor dezastru natural s-a soldat cu peste 3 miliarde dolari și a fost înregistrat iarna trecută în Japonia.
În Europa, cele mai importante pierderi, în valoare de 3,5 miliarde dolari, au fost înregistrate vara trecută, din cauza unei furtuni cu grindină care a măturat Franța, Belgia și o parte din Germania. Iar SUA au fost afectate iarna trecută de un val nemaiîntâlnit de frig, care a provocat pierderi de 3,7 miliarde lei. Nivelul pagubelor totale contabilizate de Munich Re pentru 2014 este relativ ridicat, dar se situează sub media ultimilor 10 ani, de aproximativ 184 de miliarde de dolari. ”Fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai prezente în Europa Centrală și în SUA și pot cauza pierderi uriașe. Iar măsurile care vizează reducerea pagubelor pe care le presupun aceste fenomene nu trebuie să se lase așteptate, ele având o importanță deosebită în prevenirea riscurilor”, a spus Peter Höppe, șeful departamentului de cercetare a riscurilor din cadrul Munich Re.
Citește și:
Munich Re: In 2013, catastrofele naturale au costat 125 miliarde $