La BikeFest 2017, care se mai desfășoară și astăzi, în parcul Izvor, expozanții de hand-made au venit cu unele dintre produsele lor, realizate din diverse materiale recuperate, potrivite pentru bicicliștii și biciclistele la modă. Și nu numai, au venit și cu povești.
Povestea Alinei Mirian, cea are are magazinul online Mirian, a început în urmă cu șapte ani. A părăsit viața din corporație pentru ceva care să o destindă și care să îi facă plăcere atunci când lucrează. Totuși, magazniul nu este o formă prin care se întreține, ci mai mult un hobby. Coase haine, jucării pentru copii, perne și păpuși din rochii sau fețe de mese vechi. Pe lângă acestea, Alina mai face și bijuterii hand-made. Brățările din mărgele de sticlă japoneze, care seamănă cu mai cunoscutele brățări ale prieteniei, sunt o muncă migăloasă. Pentru una dintre brățările din imagine, mi-a povestit că a lucrat timp de opt ore.
„Este o pasiune care cred că nu o să mă lase ușor, o să o continui”, spune Alina.
Atelierul îl are în apartament și produsele și le vinde doar prin intermediul platformelor online sau participând la târguri. Percepția ei asupra creației este diferită.
„Lucrurile deja s-au inventat, fusta, pantalonul, cămașa și tricoul s-au inventat. Poți doar să te reinventezi. Dacă ai un abecedar, poți să înveți o altă limbă străină, că literele sunt aproape asemănătoare. Și așa este și cu creația. Poți să ai o bază, după care să lucrezi ”, crede Alina.
Bijuterii din plexiglas recuperat
Mihaela Constantin de la KoRada face broște, cercei și pandantive din plexiglas care ar fi trebuit în alt mod să ajungă la gunoi. Folosește un aparat laser, care gravează și decupează plasticul. Totuși, plexigalsul nu este singurul material cu care lucrează. Mihaela spune că nu este greu, dar pentru asta trebuie să știi să desenezi. Mai întâi, modelul de bijuterie este desenat într-un program, după care urmează execuția. Lucrează de asemenea cu lemn, care este „mai atrăgător și mai cald”, dar și mai cumpărat de clenți decât plasticul.
Mihaela se ocupă cu realizarea de printuri de mari dimensiuni și spune că a făcut grafică mult timp. Își amintește că s-a apucat de realizarea produselor hand-made după o perioadă în care muncit mult pentru a strânge bani. Planul era să își cumpere o mașină. N-a mai urmat planul până la urmă.
„Îmi strânsesem bani să-mi iau o mașină și îmi tremura mâna gândindu-mă cât am muncit eu pentru ei. Să-i dau pe o mașină care e un consumator? Și m-am gândit să iau un lucru care să îmi aducă ceva înapoi. Asta, și, în plus, îmi și place să lucrez.”
Prima dată spune că și-a luat o mașină de brodat, dar activitatea nu i-a plăcut îndeajuns de mult, așa că a renunțat la ea. După aceea, și-a luat laserul pe care îl folosește în prezent. Și ea își vinde produsele tot online.
Ceasornicăria, moștenire de familie
Pentru Alexandra Vodascu de la Zenini Handmade, ceasornicăria este o moștenire de la bunicul său, ceasornicar de meserie. Reinterpretată însă.
„Din păcate, n-am învățat să repar ceasurile, dar am învățat să le refolosesc”, glumește Alexandra.
Am moștenit niște ceasuri și așa mi-a venit ideea să le refolosesc, explică ea. Când trăia, bunicul său nu înțelegea de ce cineva ar putea să fie interesat de ceasuri. Pentru el, ceasurile erau folosite pentru a indica ora.
Alexandra realizează cutii de bijuterii, broșe și alte accesorii de mici dimenisuni de opt ani și a părăsit o carieră în presă în urmă cu doi ani.
Citește și: Juniorii au dominat Urban Race Road
„Mă relaxează și mi se pare că merită pentru liniștea mea și pentru starea mea de bine”, motivează cea care deține Zenini Handmade.
Un răspuns similar pe care mi l-au dat expozanții cu care am vorbit, atunci când i-am întrebat dacă s-ar asociat cu alții asemenea lor, a fost că nu ar face-o. Pentru că sunt prea mici și ceea ce realizează nu este constant, n-ar putea să-și ia un angajament prea mare, spun ei.
Citește și: Urban Race MTB a avut un singur câștigător: Merida
La a șaptea ediție de BikeFest, care se desfășoară și în duminica aceasta, în Parcul Izvor, îi mai puteți găsi pe cei de la Remesh (cu borsete, penare și mape realizate din panouri stradale upcycled), Fabulous Baskets, Let s Do it Romania!, și pe cei de la Institutului de cercetare în Permacultură din România (ICPR), cu proiectul Grădinescu. De aici, puteți să învățați, din ateliere dedicate, cum să faceți pesto cu ierburi proaspăt culese din grădină sau cum să faceți seed bombs. În plus, și Green Report este la BikeFest, la standul #PlasticFreeLifestyle, unde încă mai puteți să vă preparați singuri parfumul, deodorantul sau pasta de dinți, pentru o viață cu mai puțin plastic.
Citește și: Relaxare la BikeFest 2017: ce au pregătit organizatorii