Biciclete pentru copiii de la munte

O luna de pedalat continuu, pe o distanta de 2.500 de kilometri. Asta si-au propus sa faca doi tineri din Romania pentru ca 30 de copii din catunele muntilor Sureanu sa primeasca biciclete cu care sa strabata mai usor drumul lung pana la scoala din Cugir. Raul Cazan si Calin Gruia vor pleca pe 12 iunie din Sheffield, Anglia, si vor pedala pana in orasul transilvanean pentru a strange 10.000 de euro necesari achizitionarii bicicletelor si echipamentelor pentru copii.

Text de Loredana Pana

Lungul drum catre scoala

Transportul copiilor din catunele risipite pe coamele muntilor Sureanu catre scoala din Cugir a devenit o mare problema dupa ce, din cauza crizei, primaria nu a mai avut bani sa plateasca un sofer pentru microbuz. Elevii trebuie sa strabata distante de 10 si chiar 25 km dus-intors intre scoala si casele lor. „Solutia ecologica se impune ca fiind mai ieftina, mai sanatoasa si mai eroica: mountain bikes pentru cei 27-30 de tineri de la munte”, spune Raul Cazan. Cu toate ca gospodariile sunt autosuficiente, venitul financiar al unei familii de la munte nu depaseste, de cele mai multe ori, suma de 800 de lei, iar cumpararea unei biciclete pentru copil este, in majoritatea cazurilor, imposibila. Proiectul, intitulat „Ride Across”, este derulat prin asociatia neguvernamentala 2Celsius, care intentioneaza sa-l extinda si catre alte comunitati din Transilvania.

Donatii de la englezi

Raul Cazan a aflat povestea copiilor de la mama sa, care este profesoara la scoala din Cugir, iar pasiunea pentru pedalat si interesul pentru un mediu mai curat l-au indemnat sa puna pe hartie ambitiosul proiect. Desi, inca de la inceput, a avut sustinatori, realizarea proiectul nu a fost lipsita de piedici. „Cea mai mare problema de care ne-am lovit este birocratia din Romania. Cel mai mult timp l-am pierdut cu legalizarea Asociatiei 2Celsius, organizatoarea «Ride Across». Pe viitor vom incerca sa eludam statul roman cat mai mult in proiectele noastre. Nu si administratiile locale – primarul Cugirului, spre exemplu, e o persoana rezonabila si deschisa catre dialog ori idei noi”, spune Raul Cazan. In Romania, fabrica DHS si-a anuntat deja sprijinul pentru proiect, iar un interviu dat de Calin Gruia la un post de radio din Yorkshire i-a convins si pe englezi sa doneze bani pentru copiii din Cugir.

Pentru a face fata drumului, cei doi biciclisti se antreneaza constant. „Ma pregatesc cu trasee relativ lungi in zona din sudul Ardealului – intre 80 si 100 km – adica trasee in zona Deva, Alba Iulia, Sibiu, Cugir, Sebes etc. – cel putin doua pe saptamana”, adauga Raul Cazan.

Si-am incalecat pe-o sa…

La inceputul lunii iunie, Raul va ajunge la Sheffield, orasul in care tovarasul sau de drum, Calin Gruia, s-a stabilit de cativa ani. „Vom pedala din Steel City pana in orasul metalurgic al Romaniei. De la Cugir vom sprijini cauza transportului curat si a accesului la educatie pentru copiii din Carpati”, adauga Raul Cazan. In Sheffield, biciclistii vor traversa marea, prin Portul Hull. Apoi de la Rotterdam, prin Arnhem, vor traversa campiile Olandei si vor intra in Germania, pe langa vadul Rinului. Pe langa Dunare, in aval, vor traversa landul Bavaria, apoi Austria, Slovacia si Ungaria. Din Budapesta, calatoria va continua catre granita cu Romania si se va termina in Carpatii Meridionali.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri