În fiecare an, poluarea din orașe omoară 3 milioane de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Printre cei mai expuși sunt bicicliștii, care inhalează de 2 ori mai multe noxe decât cetățenii care folosesc alte metode de transport. Aceștia pot respira însă liniștiți. Un olandez a dezvoltat o bicicletă care absoarbe aerul poluat și îl filtrează.
Dan Roosegaarde este un inventator olandez preocupat de poluarea aerului. Anul trecut, a creat un aspirator imens, care poate purifica aerul poluat din orașe. Acum doi ani, a propus un alt proiect de captare a smogului din orașe.
Spre deosebire de proiectele precedente, care implică niște costuri considerabile, noua invenție este destinată cetățenilor. Bicicleta Smog Free este dotată cu un dispozitiv frontal care absoarbe aerul poluat, îl trece printr-o serie de filtre și apoi îl eliberează, împrospătat. Ideea a surâns autorităților chineze, care i-au oferit olandezului finanțarea necesară pentru a prototipa produsul.
Cu sau fără bicicleta Smog Free, bicicliștii sunt avantajați
Este evident faptul că bicicliștii sunt mai expuși poluării decât ceilalți participanți la trafic. Însă, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge, beneficiile pedalatului depășesc cu mult riscurile provocate de poluare.
Experții au ajuns la concluzia că, în cele mai poluate orașe ale lumii, expunerea la aerul poluat „anulează” beneficiile mersului pe bicicletă abia după vreo 60 de minute de pedalat. Perioada variază însă în funcție de oraș și de poluarea aerului: în Delhi, de exemplu, e vorba de 30 de minute pe zi, în Beijing și Cairo – de 45, în Paris – de 480.