Biblioteca lucrurilor, un loc de unde poți să împrumuți, în loc să cumperi

Biblioteca lucrurilor, „The library of things”, este un concept care înseamnă că oamenii împrumută lucruri de care au nevoie ocazional, în loc să le cumpere. Uneori gratuit, alteori în schimbul unui abonament anual, clienții pot împrumuta aproape orice, de la ustensile de bucătărie sau grădinărit, până la jocuri, proiectoare, boxe sau scaune cu rotile.

lucruri

Conceptul a luat naștere în anii 1970 în Statele Unite, când au început să apară biblioteci care împrumutau ustensile pentru reparații în casă, pentru grădinărit și diferite proiecte pe care le poți face singur. Astăzi, în SUA sunt în jur de 40 de astfel de biblioteci, gestionate de organizații de stat, ONG-uri sau persoane fizice.

În Europa există The library of things în Slovacia, Marea Britanie, Olanda, Scoția, Slovenia, Cehia. Motivele pentru care astfel de biblioteci au fost deschise sunt că locuințele, cel puțin din orașe, sunt din ce în ce mai mici, la fel și spațiile de depozitare, că achiziționarea unui lucru nou înseamnă consumarea unor resurse și că, în special în orașele mari, oamenii se simt deseori singuri.

Rațiunea din spatele acestor biblioteci este că nu are sens să cumperi ceva ce vei folosi foarte rar, când poți împrumuta și astfel protejezi mediul, îți aglomerezi mai puțin casa, economisești bani și faci parte dintr-o comunitate.

Privind costurile, The Guardian dădea, în 2016, un exemplu valabil pentru Marea Britanie: un aspirator de spălat covoarele costa, la vânzare, 130 de lire. Dacă voiai să chemi o companiei profesională să se ocupe de acest aspect, plăteai 40 de lire. Mai aveai opțiunea să închiriezi aparatul de la o firmă privată și te costa 29 de lire pentru două zile. În schimb, dacă împrumutai de la The Library of Things, plăteai 9 lire pe zi.

drimus.ro

Unele biblioteci sunt complet gratuite, în timp ce altele percep o taxă anuală, dar apoi clienții pot împrumuta obiecte gratuit tot anul, iar altele au un preț de împrumut pentru fiecare articol. Însă, de cele mai multe ori, bibliotecile de acest gen organizează workshop-uri în cadrul cărora participanții pot învăța un meșteșug nou (cum ar fi cum să coasă, să croșeteze, să traforeze), dar și sesiuni în care voluntarii repară lucruri aduse de participanți.

Bibliotecile oferă o gamă variată de produse care pot fi împrumutate, cum ar fi instrumente pentru reparații în casă, ustensile de grădinărit sau de gătit, echipamente de sport, instrumente muzicale, jocuri și jucării, obiecte pentru petreceri, până la scaune cu rotile.

În februarie, chiar și Oxford a deschis o Bibliotecă a Lucrurilor și pune la dispoziția studenților diverse obiecte de care ar putea avea nevoie, dar organizează și sesiuni în timpul cărora voluntari vor repara obiectele stricate aduse de participanți.

spot_img

Ultimele știri