Tournevie, „biblioteca” din Bruxelles de unde poți împrumuta unelte

Dacă locuiești în Bruxelles și îți renovezi casa sau ai lucrări minore care necesită utilizarea unor unelte, nu trebuie să investești bani în cumpărarea unora noi. Poți să-ți faci un abonament anual de 20 de euro și să împrumuți scule de la „biblioteca” Tournevie.

Tournevie, „biblioteca” din Bruxelles de unde poți împrumuta unelte

Tournevie funcționează ca o bibliotecă de unde poți împrumuta unelte pentru casă. ONG-ul a fost fondat de către o echipă de 15 persoane pasionate de sustenabilitate care s-au gândit să le ofere locuitorilor din Bruxelles o alternativă la împrumutarea sculelor la prețuri mari sau chiar cumpărarea unora noi.

Pentru a avea acces la uneltele de la Tournevie trebuie să-ți faci un abonament anual pentru care poți să plătești 20 de euro (standard), 40 de euro (dacă vrei să susții proiectul) și 50 de euro (pentru organizații).

Tournevie, „biblioteca” din Bruxelles de unde poți împrumuta unelte

Pe lista obiectelor de împrumut poți să găsești echipament de siguranță (mănuși, cască de sudură, măști de protecție, căști, ochelari), masă de lucru, chei de diferite dimensiuni, fierăstrău circular, pistol de lipit cu aer comprimat, bormașină, mașină de tăiat gresia și multe altele.

Prin închirierea produselor de la Tournevie economisești bani pe care altfel i-ai da pe instrumente noi sau închiriate destul de scump, ajuți mediul înconjurător pentru că uneltele puse la dispoziție sunt de cea mai înaltă calitate, reînvii obiceiul de a repara lucruri (și lupți astfel împotriva curentului de consumerism). În plus, ai acces la workshopurile care se organizează în cadrul proiectului, prin care înveți cum să utilizezi uneltele și chiar cum să repari obiecte.

Tournevie, „biblioteca” din Bruxelles de unde poți împrumuta unelte

După ce îți faci un cont online, alegi tipul de abonament pe care vrei să îl faci, apoi verifici disponibilitatea uneltelor și le rezervi direct pe site. Dacă nu știi de ce tip de unelte ai nevoie pentru lucrarea pe care o desfășori acasă, cei de la „bibliotecă” îți pun la dispoziție un manual, ba chiar îți pot oferi și consultanță pe mail.

Atunci când te duci la sediu să ridici pentru prima dată unelte, va trebui să prezinți un act de identitate. Poți păstra obiectele împrumutate timp de o săptămână, cu posibilitatea de a prelungi perioada cu încă 7 zile, iar întârzierile se penalizează cu o taxă de 5 euro. Uneltele trebuie returnate în aceeași stare în care au fost luate, iar membrii sunt responsabili pentru orice daună sau pierdere a echipamentului.

Cei ce rezonează cu ideea proiectului pot să dea o mână de ajutor: să facă voluntariat, să-și facă abonamentul susținătorului sau să doneze unelte (condițiile sunt să fie de o calitate foarte bună, ca să aibă viață lungă, iar dacă sunt stricate, să nu necesite reparații majore).

Uneltele trebuie returnate în aceeași stare în care au fost luate, iar membrii sunt responsabili pentru orice daună sau pierdere a echipamentului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AAnTS8mGp6E]

spot_img

Ultimele știri