Mâncărurile fierbinți, în special lichidele, fac bețișoarele chinezești să elibereze în mâncare chimicalele cu care au fost tratate. Acestea nu fac rău doar oamenilor, ci și mediului. În fiecare an, 25 de milioane de copaci maturi sunt tăiați pentru a produce aceste tacâmuri de unică folosință.
Poate ai auzit și tu că bețișoarele chinezești sunt făcute din resturi de copaci folosiți pentru alte scopuri. Se pare că acesta e doar un mit și că, în fiecare an, 25 de milioane de copaci maturi (de peste 20 de ani) sunt tăiați pentru a produce aceste tacâmuri de unică folosință. Numai Japonia consumă, în medie, 24 de miliarde de perechi de bețișoare pe an – în jur de 200 de persoană -, iar China produce în jur de 45 de miliarde de perechi pe an.
Ai crede că lemnul este o variantă mult mai bună pentru mediu și pentru oameni, decât plasticul. Parțial adevărat, pentru că mai contează și cum este tratat acel lemn. Bețișoarele chinezești trec printr-un proces de fierbere în niște substanțe chimice, cum ar fi acid, înălbitor sau conservanți (pentru a obține culoarea uniformă și a le proteja de mucegai).
În 2005, un consiliu pentru protecția consumatorului din China a avertizat că dioxidul de sulf, folosit pentru a conserva lemnul folosit pentru bețișoare, cauzează astm și alte probleme respiratorii.
În plus, pentru a satisface cererea mare și pentru a menține un preț scăzut, calitatea nu mai contează atât de mult. De exemplu, unele fabrici produc peste un milion de perechi de bețișoare pe zi, ceea ce înseamnă mai mult de 12 perechi pe secundă. Procesul prin care aceste tacâmuri ar fi trebuit să fie spălate de chimicale durează foarte puțin, iar adevărata spălare are loc direct în supa clientului. În plus, scufundarea bețișoarelor în lichide fierbinți, cum sunt supele, face ca lemnul să se dilate și să elibereze și mai multe chimicale în mâncare.
Tot pentru a satisface cererea mare, multe păduri sunt desființate și înlocuite cu plantații de palmier care pot deveni, la un moment dat, cherestea pentru bețișoare. Iar pentru că Asia de Est nu are suficient lemn, importă din Birmania, Indonezia și Borneo (acolo unde sunt printre ultimele habitate native pentru urangutani).
Ca soluție poți să refuzi bețișoarele atunci când nu ai cu adevărat nevoie de ele (pentru ca restaurantul să fie obligat mai rar să-și refacă stocul) sau să-ți achiziționezi o pereche de bețișoare de bună calitate, refolosibile.