Berlinul autorizeaza gazele de sist, cu anumite conditii

Guvernul german a prevazut autorizarea extractiei gazelor de sist prin fracturare hidraulica, insa cu anumite conditii, scrie lemonde.fr, care citeaza un document al Ministerului german al Economiei si Mediului.

Fracturarea, interzisa in zonele unde se afla cursuri de apa protejate

Documentul prevede interzicerea fracturarii hidraulice (fraking)in zonele in care exista cursuri de apa protejate si resurse minerale. O concesie facuta opiniei publice din Germania, care ramane rezervata fata de aceasta tehnica controversata, din cauza riscurilor asupra mediului, mai ales asupra panzei freatice. In plus, in Germania, studiile de risc vor fi obligatorii inaintea oricarui proces de exploatare, potrivit aceleiasi surse.

Pana la 2.300 de miliarde de metri cubi de gaz natural vor putea fi extrasi din subsolul german, potrivit unor surse calificate ca fiind “foarte credibile”, de catre Ministerul german al Economiei. Consumul anual de gaze naturale in Germania se ridica la 86 de miliarde de metri cubi.

S-a dat startul exploatarii gazelor de sist si in Romania

Si Consiliul Judetean Vaslui a dat aviz favorabil, ca catva timp in urma, pentru demararea unor lucrari de amenajare si foraj, pentru sonda de exploatare Paltinis 1 A, de catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL, in localitatea Paltinis din comuna vasluiana Bacesti. Este prima autorizare pentru exploatarea gazelor de sist din tara noastra, potrivit money.ro.

Exploatarea gazelor de sist, prin metoda fracturarii hidraulice, in anumite zone din judetul Vaslui a starnit insa reactii dure din partea reprezentantilor societatii civile. In cursul anului trecut, au avut loc la Barlad trei actiuni de protest impotriva exploatarii gazelor de sist.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri