BERD, nou imprumut de 7,8 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de apa din Romania

Urmand alte sapte proiecte similare lansate in Romania in ultimul an, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 33 milioane lei (echivalentul a 7,8 milioane euro) companiei de utilitati Aquabis S.A. pentru modernizarea infrastructurii de apa in judetul Bistrita-Nasaud.

Datorita acestui proiect, compania Aquabis va putea reduce semnificativ pierderile de apa, va optimiza costurile de operare si va aduce sistemele de apa si canalizare la nivelul standardelor si reglementarilor Uniunii Europene.

Proiectul va permite companiei sa-si extinda aria de acoperire a serviciului de la 84% la 98% pentru sistemul de alimentare cu apa potabila si de la 60% la 91% pentru sistemele de canalizare pana in 2013, aducand in felul acesta servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru 134.000 de locuitori ai judetului Bistrita-Nasaud.

Bistrita-Nasaud este al optulea judet din Romania care primeste finantare in cadrul acestui program, dupa investitii similare in Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Iasi si Sibiu. Se estimeaza ca, prin intermediul acestui program-cadru, se vor mobiliza investitii suplimentare de aproximativ 1,5 miliarde euro in sistemul de apa si canalizare din Romania.

Guvernul spaniol si Fondul Special al Actionarilor Bancii sprijina complementar investitia BERD printr-un grant de 765.000 euro din fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnica.

Imprumutul face parte din Programul Cadru (R2CF) initiat de BERD pentru co-finantarea sectorului de apa din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (UE).

R2CF este un program-cadru in valoare de 200 milioane euro lansat de BERD in 2010 pentru a sprijini investitiile in sistemele de apa si canalizare din Romania si pentru a ajuta municipalitatile sa absoarba fondurile disponibile din Fondul de Coeziune al UE.

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de peste 5,4 miliarde de euro in diferite sectoare ale economiei.

Foto: oecd.org

Cosmin Zaharia 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri