BERD finanţează construirea unei reţele durabile de energieîn România

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină cu o nouă finanţare, de 40 milioane de euro, eficientizarea reţelei şi transformarea digitală a distribuţiei de energie electrică în România.

Banca acordă un împrumut în lei echivalentul a 40 de milioane de euro către Distribuţie Energie Electrică Romania SA (DEER), operatorul de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica. DEER deserveşte peste 3,8 milioane de consumatori rezidenţiali şi industriali din regiunile Muntenia de Nord, Transilvania de Nord şi Transilvania de Sud. Acesta operează 198.988 km de linii electrice în 18 judeţe, ceea ce reprezintă putin peste 40% din teritoriul României.

DEER implementează un program amplu de investiţii, pentru a-şi moderniza reţeaua de distribuţie, precum şi pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor şi siguranţa operatională.

Priorităţile acestei modernizari includ, de asemenea, transformarea digitală prin sisteme precum SCADA, care este folosit pentru a monitoriza şi controla procesele industriale.

Programul de investiţii sprijină lansarea contoarelor inteligente şi va facilita conectarea capacităţilor regenerabile la reţeaua de distribuţie. Acesta va îmbunătăţi semnificativ fiabilitatea reţelei de distribuţie, va reduce pierderile din reţea şi va diminua echivalentul a aproximativ 67.100 de tone de CO2 pe an.

Mark Davis a declarat: „Noua noastră finanţare va ajuta Grupul Electrica să construiască o reţea rezilientă de distribuţie în România, cu o eficienţă sporită şi pregatită să integreze mai multe proiecte regenerabile, pentru a atinge obiectivele ambiţioase ale României în materie de energie verde.

Contractele de garanţie şi de împrumut au fost semnate de către Mark Davis, Director Regional BERD pentru  România şi Bulgaria; Corina Popescu, CEO al Electrica; şi Valentin Brănescu, Director Adjunct DEER, în cadrul Forumului Anual de Business BERD 2021.

Corina Popescu, CEO Electrica, a adăugat: „Având în vedere oportunităţile de dezvoltare ale afacerii şi planul ambiţios de investiţii, Grupul Electrica explorează mai multe opţiuni din diverse surse de finanţare. Principalele obiective ale strategiei Grupului pentru sistemul de distribuţie au în vedere optimizări pe trei arii: performanţa operaţională, calitatea serviciilor şi optimizarea costurilor pentru consumatorul final. La acestea, se adaugă direcţiile strategice pe termen lung, axate pe dezvoltarea modelului de afaceri, coroborate cu pregătirea reţelelor de distribuţie pentru a face faţă provocărilor tranziţiei energetice.

Reţeaua de distribuţie Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României. Statul are o participatie de 48,8% din companie, restul acţiunilor fiind deţinute de către investitori, inclusiv BERD, pe bursele din Bucureşti şi Londra.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri