Bennu, asteroidul care ne ajută să dezlegăm secretele sistemului solar

NASA planifică o călătorie dus-întors care are ca destinație asteroidul Bennu, considerat de specialiști un fel de capsulă a timpului care ne poate permite să dezlegăm misterele sistemului solar. Eșantioanele prelevate de pe asteroid vor oferi date prețioase despre apariția și evoluția sistemului solar, dar și despre originile Terrei, scrie maxisciences.com.

 

 

Călătoria pe Bennu va fi efectuată de sonda spațială OSIRIS-Rex ce va fi lansată în 2016. OSIRIS-Rexva ajunge pe asteroid în 2018, iar în 2023 se va întoarce pe Pământ cu eșantioane de sol de pe asteroidul al cărui diametru depășește 450 de metri. Comparativ cu Terra, structura asteroizilor este relativ stabilă, păstrându-se intactă miliarde de ani. Tocmai acesta este motivul pentru care eșantioanele prelevate de pe Bennu ne-ar putea oferi informații prețioase despre sistemul nostru solar și despre formarea planetei pe care locuim.

„Pe planete care au aceeași vârstă cu Terra, solul sau alte materiale care pot fi studiate au fost considerabil modificate de activitatea geologică și de reacțiile chimice și nu pot oferi informații relevante. Credem însă că Bennu a rămas neschimbat de-a lungul timpului și ne va ajuta să aflăm secretele constituirii sistemului nostrum solar”, a spus Edward Beshore, directorul misiunii. Spre deosebire de comete, care sunt alcătuite din gheață, praf sau pietre, asteroizii conțin metale care au apărut odată cu formarea sistemului solar. De aceea, asteroizii sunt martori prețioși care pot aduce informații noi despre ceea ce s-a întâmplat cu sistemul nostru solar în decursul evoluției lui.

Citește și:

Apa de pe cometa 67P e diferită față de apa de pe Pământ

Robotul Curiosity a aterizat pe Marte

 Stația Spațială transmite imagini live cu Pământul văzut din spațiu (Video live)

spot_img

Ultimele știri