Carnea și laptele obținute în mod organic au mai multe beneficii asupra sănătății decât produsele convenționale. Este concluzia unor cercetători din Marea Britanie, Polonia, Norvegia, Italia, Danemarca, Elveția, Grecia și Turcia, după ce au analizat 196 de studii comparative privind maniera de producție a laptelui și 67 de studii referitoare la producția de carne.
„Oamenii aleg lapte și produse din carne organice din 3 motive: pentru traiul mai bun al animalelor, pentru impactul pozitiv al agriculturii și pentru beneficiile asupra sănătății. Dar se știe prea puțin despre calitățile nutriționale ale acestor produse”, cred autorii studiului. Potrivit lor, produsele organice sunt superioare celor convenționale întrucât producția este mai puțin intensă, animalele sunt cresute afară și hrănite cu iarbă.
Cercetătorii au concluzionat că laptele și carnea bio conțin cu 50% mai mulți acizi grași omega-3, esențiali pentru nutriție. În plus, în carnea organică există concentrații mai mici de grăsimi periculoase, care pot crește riscul bolilor cardiovasculare.
În ceea ce privește laptele, cel bio conține cu 40% mai mult acid linoleic și ceva mai mult fier, vitamina E și carotenoide decât cel non-organic. Pe de altă parte, are cu 74% mai puțin iod și ceva mai puțin seleniu, două minerale esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă.