Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Beneficiile cladirilor verzi

Cladirile verzi reprezinta solutia construirii in armonie cu mediul. Acest concept se bazeaza pe economia de resurse si pe energia regenerabila, avand ca obiectiv reducerea amprentei ecologice si a efectelor negative asupra sanatatii umane. Beneficiile cladirilor verzi nu se rezuma, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observa si in plan social si economic.

Beneficii de mediu

Locul este un aspect esential al constructiei. Planuirea atenta a pozitiei unei cladiri – adica luarea in calcul a expunerii spre soare si fata de vant – poate influenta profund sistemele de incalzire si racire, precum si pe cele de iluminare artificiala. Acest lucru poate avea consecinte pozitive asupra preturilor de operare.

Calitatea aerului din incapere este, de asemenea, un avantaj al locuirii intr-o cladire verde. Un loc de munca placut impulsioneaza productivitatea si satisfactiile pe care le obtii prin munca. Calitatea aerului joaca un rol esential in acest sens. Unele sisteme verzi sunt, de fapt, mai ieftin de instalat decat cele conventionale deoarece reduc nevoia de conducte suspendate.

Atmosfera este usurata substantial de emisii nocive prin construirea unei cladiri ecologice in locul uneia traditionale. Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile de gaze cu efect de sera. Cladirile verzi sunt proiectate cu eficienta operationala tocmai pentru a reduce aceste emisii.

Reducerea consumului de energie este fundamentala pentru o cladire verde. Acestea folosesc cu aproximativ o treime mai putina energie decat structurile conventionale.

Materialele folosite si deseurile rezultate sunt doua domenii la care cladirile verzi au, din nou, bile albe. Utilizarea materialelor locale, regenerabile si reciclate inseamna mai putine materiale care ajung la groapa de gunoi. Economia locala va beneficia, astfel, de pe urma reducerii extragerii si procesarii resurselor virgine nelocale.

Apa este o resursa utilizata cu intelepciune in constructiile ecologice. Dispozitivele pentru reglarea cantitatii de apa care curge, aparatele eficiente, instalatiile de captare a apei de ploaie sau tratamentele pentru ape uzate pot reduce cantitatea de apa potabila si costurile operationale legate de aceasta. Cladirile verzi pot reduce consumul de apa cu 30% pana la 50%.

Beneficii sociale

In 2004, Turner Construction a intervievat peste 800 de proprietari de cladiri verzi, constructori, arhitecti, ingineri si consultanti. Sondajul a evaluat sapte categorii de beneficii relationate de cladirile verzi. Rezultatele au aratat ca cele mai apreciate dintre acestea sunt:

– Sanatatea ocupantilor – 86%
– Valoarea mai mare a cladirii – 79%
– Productivitatea muncii – 76%
– Profitabilitatea investitiei – 63%
– Chirii mai mari – 62%
– Rate de ocupare mai mari – 52%
– Vanzari cu amanuntul mai mari – 40%

Beneficii economice

Respondentii au comentat si obstacolele aparute in construirea cladirilor verzi. 70% dintre acestia percep costurile de constructie ca fiind foarte mari, 63% nu sunt constienti de beneficii, iar bugetul pe termen scurt a reprezentat un obstacol pentru 53% dintre intervievati. Studii recente au aratat faptul ca realizarea unei cladiri verzi certificate LEED (Leader ship in Energy and Environmental Design) este neutra din punctul de vedere al costurilor. Dar, luand in calcul facturile mai mici de energie si apa, valoarea neta a unei cladiri verzi rezulta intr-o profitabilitate a investitiei de zece ori mai mare decat costul mediu de construire.

spot_img

Ultimele știri