La nici măcar o săptămână de la semnarea acordului climatic de la Paris, prin care țările s-au angajat să facă tranziția spre producția de energii verzi, Belgia anunță repunerea în funcțiune a unui reactor nuclear de lângă orașul Huy. Decizia i-a nemulțumit însă pe germani, care și-au propus să renunțe treptat la producția de energie nucleară.
Belgia a aprobat recent redeschiderea unui reactor nuclear vechi la centrala Tihange, reactor care nu mai fusese folosit în ultimii 2 ani. Decizia a provocat îngrijorare în rândurile vecinilor germani, care se tem de un dezastru similar celui de la Fukushima. Garrelt Duin, Ministrul Economiei al celui mai popular stat german, North Rhine-Westphalia, a clasificat-o ca „iresponsabilă”.
Compania care deține reactorul, Electrabel, i-a asigurat însă pe cetățenii ambelor țări că operează în siguranță. Centrala va funcționa până în 2023, când este programată închiderea completă.
În ultimul an, 3 dintre cele 7 reactoare nucleare aflate pe teritoriul Belgiei au fost închise, în 2 dintre cazuri din pricina unor fisuri în carcasele de protecție. În noiembrie, autoritățile au decis să permită redeschiderea a 2 reactoare, unul la centrala Tihange de lângă orașul Huy și un altul, situat lângă orașul Antwerp. Ambele sunt localizate în apropierea orașelor germane Cologne, Düsseldorf, Dortmund și Essen.
Germania, spre deosebire de Belgia și Franța, a decis să renunțe treptat la producția de energie nucleară, după dezastrul din 2011 de la Fukushima, Japonia. Şi Belgia intenționa să o facă, însă nu a găsit alternative viabile pentru producția energiei.