Belgia a achizitionat de la Ungaria dreptul de a emite doua milioane de tone de gaze cu efect de sera, au anuntat luni Ministerele Mediului din cele doua state, transmite Reuters.
Termenii acordului nu au fost dezvaluiti, insa purtatorii de cuvant ai celor doua Ministere au confirmat luni ca atat creditele pentru poluare cat si fondurile au fost transferate. „Pretul tranzactiei este confidential, avand in vedere ca tranzactia este un acord privat intre doua parti”, a declarat o purtatoare de cuvant de la Ministerul Mediului din Belgia.
La randul sau, o purtatoare de cuvant de la Ministerul Mediului din Ungaria a declarat ca autoritatile de la Budapesta nu doresc sa influenteze negocierile cu alte tari prin dezvaluirea pretului primit.
Schema de Investitii Verzi (GIS), noul mecanism de tranzactionare a creditelor pentru poluare aprobat de Organizatia Natiunilor Unite permite tarilor ale caror emisii de gaze cu efect de sera se situeaza sub limita prevazuta in Protocolul de la Kyoto sa-si vanda surplusurile catre alte tari si sa investeasca banii primiti pentru proiecte de reducere a gazelor cu efect de sera.
„Ungaria se numara printre primele state implicate in vanzarea creditelor pentru poluare conform Schemei de Investitii Verzi”, a declarat ministrul ungar al Mediului, Imre Szabo.
Potrivit acestuia, Ungaria va utiliza banii rezultati din aceste tranzactii in proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor si acladirilor publice. Potential Ungaria poate vinde peste 100 milioane credite atribuite de emisie (AAU) pana in anul 2012, fiecare dintre acest credite permitand unei tari sa emita o tona de dioxid de carbon.
Multe dintre fostele state comuniste, care dupa caderea fostei URSS au inregistrat un colaps al industriei grele, emit mai putine gaze cu efect de sera decat in anul 1990, anul de referinta pentru multe din gazele incluse in Protocolul de la Kyoto. Tocmai aceste state sunt curtate intens de natiunile puternic industrializate care doresc sa respecte prevederile Protocolului de la Kyoto la un cost redus.
Potrivit Protocolului de la Kyoto, tarile semnatare pot beneficia de o majorare a cotelor de emisii de CO2 prin investitii in masuri destinate sa reduca emisiile in alte tari, de exemplu prin masuri de reducere a emisiilor de CO2 in tarile in curs de dezvoltare.