BEI, peste 1,7 miliarde euro investiti in capacitati energetice in ultimul an

Creditele acordate de Banca Europeana pentru Investitii (BEI), de la inceputul anului si pana la 30 noiembrie, pentru realizarea de capacitate de productie a energiei pe teritoriul Uniunii Europene, insumau 1,738 miliarde euro, conform unei analize realizata de Green Report.

Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent BEI a finantat in Austria constructia a sase parcuri eoliene (70 milioane euro) si marirea capacitatii de productie a unei hidrocentrale detinuta de Verbund. In Belgia, institutia bancara europeana a acordat companiei Northwind 333 milioane de euro pentru construirea unui parc eolian offshore de 216 MW.

Autoritatea pentru Electricitate din Cipru si compania elena Public Power Corporation (PPC) au primit fiecare cate 130 milioane de euro pentru realizarea de capacitati de productie a energiei.

Astfel, autoritatea cipriota a obtinut finantarea BEI pentru extinderea capacitatii de productie de la centrala Vassilikos prin instalarea unie noi turbine pe gaz, iar PPC va construi o noua centrala, tot pe gaz, in Megalopolis, centrul Peloponezului. Centrala va avea o capacitate instalata de 832 MW.

Compania irlandeza Bord Gáis beneficiaza de un imprumut in valoare de 155 milioane de euro pentru construirea si operarea a sase parcuri eoliene onshore cu o capacitate totala instalata de 141 MW.


Valoarea creditelor BEI acordate in perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2012 pentru cosntructia de noi capacitati energetice. Valorile sunt exprimate in milioane de euro 

600 milioane euro pentru energie regenerabila in Italia

In cursul lunii noiembrie 2012, Enel Green Power SpA (EGP) a semnat un acord cu Banca Europeana pentru Investiții (BEI), prin care cea din urma va emite un imprumut de 160 milioane de euro pentru dezvoltarea activitatilor din Italia ale EGP pana in 2014. Imprumutul, acordat pe o perioada de 20 de ani, va fi oferit pana la sfarsitul anului 2012, fiind asigurat prin una sau mai multe garantii emise de alte grupuri de financiare.

Acest acord vine dupa imprumutul de 440 milioane de euro pe care institutia bancara l-a acordat EGP in 2010.

Investitiile finantate de BEI vizeaza dezvoltarea producerii de energie din surse regenerabile prin numeroase tehnologii „verzi”, de la fotovoltaice la eoliene si de la geotermale la hidro.

De asemenea, in aceasta vara BEI a acordat 300 milioane euro companiei Snam Spa pentru constructia a doua conducte de gaz cu o lungime de 150 km, respectiv .170 km, precum si pentru dezvoltarea unei centrale pe gaz. Proiectul total se ridica la 950 milioane euro

Alte 100 de milioane de euro au fost acordate pentru realizarea de proiecte mici si medii de producere a energiei din surse regenerabile (eolian, solar, hidro).

La finele lunii mai, un grup format din autoritati locale si firme din regiunea Toscana au beneficiat de 60 milioane euro pentru instalarea de sisteme fotovoltaice si extinderea retelei de gaze.

150 milioane euro directionati pentru generarea de energie regenerabila in S-V Frantei

Regiunea Aquitaine, zona de S-V a Frantei (foto dreapta), va beneficia de un imprumut de 800 milionane de euro din partea BEI care va avea ca destinatie sectorarele de educatie, dezvoltare sustenabila si energie regenerabila.

Din totalul imprumutului, 150 milioane euro vor fi folositi pentru sustinerea generarii de energie regenerabila si reabilitarea cladirilor din aceasta regiune. Costul total al programului este de 300 milionae euro, iar jumatate din suma va fi pusa la dispozitie de Crédit Agricole si Banque Populaire et Caisse d’Epargne Group (BPCE).

Ultima investitie notabila a BEI in domeniul energetic in Romania a avut loc in 2011, cand institutia a acordat un credit de 32,6 milioane de euro pentru lucrari de protectia mediului la termocentrala Paroseni.

Lucrarile au constat in montarea unei instalatii de desulfurare a gazelor arse si a unui sistem pentru colectarea, transportul si depozitarea cenusii si zgurii, cu scopul de a reduce in mod semnificativ emisiile de SO2 si gradul de poluare generat de gestiunea curenta a cenusii si deseurilor de ardere.

Foto: energynext.in, neurope.eu

Cosmin Zaharia 

spot_img

Ultimele știri