BEI finanţează cu 7,5 milioane de euro o companie din Cluj pentru gestionarea deșeurilor alimentare

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un credit de 7,5 milioane de euro unei companii britanice, care funcţionează şi în România, şi are ca domeniu de activitate gestionarea deşeurilor alimentare.

Împrumutul va finanța dezvoltarea companiei Winnow şi introducerea de soluţii software şi hardware care să sprijine personalul unităţilor profesionale de alimentaţie publică în a monitoriza cantităţile şi compoziţia deşeurilor alimentare.

„Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acceptat, cu sprijinul Planului Juncker, să acorde un împrumut de 7,5 milioane euro societăţii Winnow din România, care se ocupă cu gestionarea deşeurilor alimentare (…) Obiectivul final este de a furniza utilizatorilor date pentru gestionarea şi prevenirea deşeurilor alimentare”, se arată în comunicatul BEI.

Potrivit sursei citate, acordul este susţinut de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), care se află în centrul Planului de Investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub denumirea de „Planul Juncker”.

„Acest proiect inovator, primul din România derulat în cadrul instrumentului European Growth Finance Facility (EGFF) şi susţinut de Planul de Investiţii pentru Europa, va avea un impact semnificativ prin contribuţia sa la reducerea deşeurilor alimentare în bucătăriile comerciale. Proiectul stimulează cercetarea şi dezvoltarea din România, având avantajul de a consolida competitivitatea acestei ţări şi de a crea locuri de muncă de înaltă calitate”, declară vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, a subliniat că obiectivul societăţii Winnow de a ajuta bucătăriile profesionale să diminueze cantitatea de deşeuri alimentare pe care o produc este atât benefic pentru resursele noastre naturale, cât şi justificat din punct de vedere economic.

„Graţie tehnologiilor sale inovatoare, Winnow ajută întreprinderile să monitorizeze şi să analizeze deşeurile generate în fiecare zi, oferindu-le astfel mijloacele necesare pentru a-şi schimba comportamentul. Sunt mândră că acest proiect este sprijinit de banca UE şi de Planul Juncker”, a spus Vella.

Winnow, creată în 2013 în Anglia, este o companie de tehnologie care dezvoltă instrumente bazate pe inteligenţa artificială pentru a-i ajuta pe bucătari să-şi gestioneze într-un mod mai rentabil şi mai sustenabil bucătăriile, prin reducerea la jumătate a cantităţii de deşeuri alimentare.

„Prin crearea unor noi oportunităţi de angajare în cadrul comunităţii, continuăm să construim la Cluj o echipă de talie mondială, pentru a ne putea pune în practică, în mod eficient, planurile de viitor. De asemenea, avem foarte multă încredere în viitorul comunităţii tehnologice de la Cluj, iar faptul că ne numărăm printre pionierii din domeniul inteligenţei artificiale care vor beneficia de sprijin din partea Băncii Europene de Investiţii reflectă în mod real munca asiduă a echipei noastre de aici”, a afirmat Kevin Duffy, cofondator Winnow.

Misiunea societății este de a ajuta industria hotelieră să combată risipa alimentară care poate fi evitată, prin conectarea bucătăriei pentru a le permite bucătarilor să-și gestioneze mai eficient activitățile. Compania mai are birouri în SUA, China, Singapore și Dubai.

Planul de investiţii pentru Europa, cunoscut sub denumirea de „Planul Juncker”, reprezintă una dintre principalele priorităţi ale Comisiei Europene. Acesta se axează pe stimularea investiţiilor în scopul creării de locuri de muncă şi de creştere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi şi existente, prin eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor şi prin asigurarea vizibilităţii proiectelor de investiţii şi a asistenţei tehnice aferente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri